Notícies ← Altres notícies

Posam en marxa una Escola de Formació a Menorca dedicada a Joan F. López Casasnovas

Les jornades, el 20 i 21 de setembre a la seu de la UIB d'Alaior, permetran conèixer l'estat actual de la llengua amb la participació de ponents i taules redones 

L'objectiu de la iniciativa és analitzar l'estat actual de la llengua i compartir un debat amb experts, obert a la ciutadania, sobre les seves fortaleses i amenaces i explorar-ne les oportunitats

Plataforma per la Llengua posa en marxa una escola de formació a Menorca en record del filòleg, poeta i professor Joan Francesc López Casasnovas (Ciutadella, 1952-2022), incansable activista, investigador i divulgador del català desaparegut ara fa dos anys. 

L'objectiu de la iniciativa és analitzar l'estat actual de la llengua i compartir un debat amb experts, obert a la ciutadania, sobre les seves fortaleses i amenaces i explorar-ne les oportunitats. 

El curs es durà a terme els dies 20 i 21 de setembre a la seu de la UIB de Can Salort, a Alaior, i comptarà amb ponències, tallers i taules redones amb la participació de ponents menorquins i de diferents indrets de la catalanofonia. L'entrada és gratuïta però cal inscriure's al següent enllaç 

La vicepresidenta de Plataforma per la Llengua, Mireia Plana, i el delegat de l'ONG del català a les Illes Balears, Ivan Solivellas, obriran les jornades divendres dia 20 a les 18:45 hores. 

Fina Salord, filòloga, historiadora de la cultura i membre de l'Institut Menorquí d'Estudis, introduirà a continuació als assistents la figura de Joan Francesc López Casasnovas, a qui presentarà com el "defensor de les causes justes". Posteriorment, la jornada de divendres es tancarà amb la ponència de Pere Comellas, de la Universitat de Barcelona, sobre "l'ecologisme lingüístic: la diversitat com a fet i com a valor". 

La jornada de dissabte s'iniciarà amb la ponència sobre "L'imaginari sociodiscursiu del supremacisme lingüístic a Espanya", a càrrec d'Ivan Solivellas, i continuarà amb una taula redona sobre el paper de l'escola en la normalització lingüística. Aquesta activitat serà moderada per Bep Joan Casasnovas, escriptor i periodista, i hi intervendran el docent menorquí Ismael Pelegrí, Aina Freitas d'Unió Obrera Balear, la presidenta d'Acció Cultural de Menorca, Marta Fuxà, i Marina Garcias en representació de Plataforma per la Llengua. 

Després de dinar, Àstrid Bierge, de Tallers per la Llengua, farà una sessió d'assertivitat lingüística i Vicenta Tasa, de la Universitat de València, parlarà del sistema de drets lingüístics a l'Estat espanyol

Per a tancar s'ha programat una nova taula redona dedicada al respecte als drets lingüístics en l'àmbit sanitari, atès que la llengua també pot ajudar el pacient a curar-se. Hi intervendran el president de Metges-Salut pel català, Lluís Mont, la doctora en Dret Públic Maria Ballester i el secretari de Sanitaris per la Llengua, Bartomeu Ramis. 

El sociolingüista i delegat de Plataforma per la Llengua Illes Balears, Ivan Solivellas, clausurarà l'acte. 

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin