Notícies ← Altres notícies

Presentarem una reclamació a l’Ajuntament de València per expulsar una família d'una piscina municipal perquè parlaven valencià

Expulsen una família de la piscina de Benicalap (València) per parlar valencià 

L'empresa encarregada de la gestió de la piscina de Benicalap incompleix l'Estatut d'autonomia, l'Estatut dels consumidors i usuaris del País Valencià i la Llei d'ús del valencià  

El passat 8 de juliol un veí de València va acudir a la piscina de Benicalap (València) amb els seus fills menors d'edat a les 13 hores. Els fets van tindre lloc als banys de les instal·lacions, quan el personal de seguretat va intentar obligar-los a canviar de llengua i, quan la família s'hi va negar, els van expulsar del recinte. 

Les instal·lacions, tot i ser municipals, estan gestionades per l'empresa Aquaval SL, la qual també gestiona altra piscina a València. Plataforma per la Llengua presentarà una reclamació a l'Ajuntament de València, ja que s'ha incomplit l'Estatut d'autonomia, l'Estatut dels Consumidors i Usuaris del País Valencià i la Llei d'ús i ensenyament del valencià. 

La família, que va dinar a les instal·lacions de la piscina, va patir l'agressió lingüística quan intentava rentar les carmanyoles. La persona encarregada de la neteja va buscar els agents de seguretat, per tal de resoldre els dubtes de la família sobre si podia netejar les carmanyoles al mateix lloc on omplia els poals per fregar el sòl. En aquest punt, el guàrdia de seguretat va exigir al pare que canviara la llengua al castellà perquè no l'entenia. Davant d'aquesta situació, la víctima li va demanar que buscara algun company que entenguera el valencià, perquè ell no anava a canviar la llengua: "Li conteste que no li vaig a parlar en castellà, de la mateixa manera que no li vaig a demanar que em parle en valencià", segons explica l'agredit a Plataforma per la Llengua.  

L'encarregat de l'empresa, després d'això, va acudir amb crits demanant que li parlaren en castellà. De nou, la víctima s'hi va negar tranquil·lament, tot exercint els seus drets lingüístics. Llavors, va ser expulsat del recinte i va fer acudir la policia local, que va donar la raó a l'agredit. Malgrat això, li van informar que l'únic que podia fer era posar un full de reclamació. Com que no ho va voler fer allí per motius de seguretat, Plataforma per la Llengua presentarà la reclamació en nom seu i l'assessorarà en tot moment sobre els passos a fer durant el procés. Cal recordar la importància de plantar-se davant qualsevol agressió lingüística i exercir, des de la tranquil·litat, els drets lingüístics. Per a tal cosa, l'ONG del valencià disposa del servei de queixes des d'on es recullen les agressions lingüístiques i s'hi assessora legalment les víctimes.  

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin