Notícies ← Altres notícies

Aconseguim que la marca de roba Bimba y Lola incorpori el català en l’etiquetatge

Gràcies a la feina feta els darrers quatre anys i mig, Plataforma per la Llengua ha aconseguit que el català deixi de ser residual en el sector tèxtil i que ara ja l'incloguin la majoria de grans marques

L'entitat ja va aconseguir el 2022 que Bimba y Lola inclogués el català a la pàgina web

Les empreses tèxtils que etiqueten en català ja representen més del 70% de la facturació d'aquest sector al mercat espanyol

La coneguda marca de roba Bimba y Lola ha començat a etiquetar en català els seus productes. L'entitat es congratula per haver aconseguit que aquesta empresa gallega hagi incorporat, per fi, el català a l'etiquetatge, i que ja tingui, des de la tardor del 2022, el web en català a instàncies de Plataforma per la Llengua. 

Actualment, Bimba y Lola té 290 botigues a 28 estats i presència digital en un total de 50. Segons la mateixa empresa, va facturar 216 milions d'euros el 2023, i ocupa la novena posició d'entre les marques del mercat de la moda a l'Estat espanyol (rànquing encapçalat per Inditex amb una facturació 27.716 milions, qui també etiqueta en català). Tot i tenir nombrosos establiments als territoris de parla catalana (i haver-ne tingut a Andorra, on l'única llengua oficial és el català), l'empresa excloïa la llengua catalana de l'etiquetatge de les seves peces de roba i complements. Això va fer que l'entitat s'hi posés en contacte el 2020, i que, després de no rebre cap resposta durant un temps, la denunciés a l'Agència Catalana de Consum. Aleshores, la denúncia es va arxivar perquè l'empresa va comunicar que havia iniciat les actuacions per adequar-se a la llei i etiquetar en català.  

Amb la incorporació del català en l'etiquetatge, Bimba y Lola comença a complir el Codi de consum de Catalunya i s'afegeix a la llista de marques de roba que etiqueten en català a instàncies de Plataforma per la Llengua, un conjunt de firmes que sumen més del 70% de la facturació del sector al mercat espanyol.   

Més de quatre anys treballant per potenciar l'etiquetatge en català  
 
L'entitat treballa des de fa quatre anys i mig per normalitzar el català a la gran indústria del sector tèxtil i ja ha aconseguit que deixi de ser residual. Si la primavera del 2019 va ser el grup Inditex qui va satisfer les peticions de Plataforma per la Llengua i va incorporar el català en l'etiquetatge de marques com Zara, Zara Home, Bershka, Stradivarius, Pull&Bear, Massimo Dutti, Oysho, Lefties i Uterqüe, durant els darrers anys, la llista de grans marques que n'han seguit els passos és llarga. Ara mateix, entre les marques amb més facturació que ja inclouen el català, es troben Macson, Custo Barcelona, Mango, Bobo Choses, Bóboli, Punto Blanco, Punto Roma, Desigual, Diesel, Pepe Jeans, Guess, Canada House, Tinny Cotons, Cortefiel, Pedro del Hierro, Springfield, Women'secret, H&M, Primark, Venca, SystemAction i Uniqlo, a més de Calzedonia, Intimissimi, Tezenis i Falconeri, del grup Calzedonia.  
 
L'entitat continua treballant per estendre l'etiquetatge en català a altres marques, principalment les de moda esportiva, en què malauradament el català encara és residual. Tot i això, el passat mes de novembre, va aconseguir que ASICS es convertís en la primera gran marca internacional que incorporava el català en l'etiquetatge. A més, l'any 2019, Roger's, fabricant de marxandatge del Futbol Club Barcelona, també va incorporar el català a petició de l'entitat.  
 
Plataforma per la Llengua continuarà treballant en aquest sector, tal com ha fet fins ara, per aconseguir nous èxits que ajudin a normalitzar el català entre les principals marques de roba. Cal tenir en compte que el Codi de consum de Catalunya obliga que les dades d'etiquetatge, instruccions, embalatges i manuals dels productes distribuïts a Catalunya, així com les factures i els pressupostos, siguin, com a mínim, en català i en el mateix format que la resta de llengües que hi apareixen. 

  • Si vols que continuem impulsant el català entre les grans marques, fes pinya amb els més de 26.000 socis que ja ens donen suport: fes-te'n soci en 3 minuts!

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin