Notícies ← Altres notícies

Presentem una esmena a la totalitat a la proposició de llei de PP i Vox contra l’escola en valencià

Plataforma per la Llengua ha participat, junt amb altres entitats i sindicats, en la tria de compareixents en la Comissió d'Educació i Cultura, on s'ha discutit sobre la proposta de llei 

L'ONG del valencià ha iniciat converses amb els grups del Congrés per recórrer la proposició de llei educativa al Tribunal Constitucional

També ha presentat esmenes a la proposició de llei sobre la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació 

L'entitat continua amb la campanya "La llengua no es toca!" i se suma a la convocatòria de vaga educativa el proper 23 de maig 

Plataforma per la Llengua ha registrat una esmena a la totalitat a la proposició de llei educativa en contra del valencià, que han presentat PP i Vox al País Valencià i que arracona la llengua a les aules. L'entitat ha consensuat el llistat de compareixents en la Comissió d'Educació, amb altres organitzacions de defensa del valencià i sindicats. Així mateix, per a l'ONG del valencià aquesta llei va en contra de la normativa vigent també a escala internacional, ja que vulnera de forma evident la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM). 

Dilluns va tindre lloc la Comissió d'Educació, on van intervindre Rafael Castelló, exdirector del Servei de Política Lingüística de la Universitat de València; Joaquim Dolz, expert en plurilingüisme reconegut internacionalment, catedràtic emèrit de la Universitat de Ginebra; Zulaika Agustí, membre de l'STEPV, en representació del professorat, i, finalment, Rubén Pacheco, president de FAMPA València, en representació de les famílies. Aquest recull d'experts i representants de la comunitat educativa va ser triat per Plataforma per la Llengua i per la resta d'entitats pel valencià i els sindicats educatius. A més, hi van participar altres compareixents, a proposta de partits polítics i altres organitzacions per la llengua i l'educació pública. 

Amb tot, Plataforma per la Llengua continua en contacte amb diferents grups parlamentaris del Congrés per tal de recórrer la proposició de llei al Tribunal Constitucional. En eixe sentit, l'entitat promou la campanya "La llengua no es toca!" als municipis, amb l'objectiu d'arribar al teixit associatiu i conscienciar la societat civil valenciana de la gravetat de les noves mesures que es volen implantar. D'aquesta manera, es vol arribar a les muixerangues, els grups de danses, les bandes de música, els dolçainers o les xarangues, entre altres associacions i entitats d'arreu del País Valencià. 

Esmenes a la proposició de llei educativa 

Plataforma per la Llengua vol aturar la idea de PP i Vox de crear dos sistemes, un per a la zona valencianoparlant i un per a la zona castellanoparlant. L'ONG del valencià conclou que la proposta del govern de Carlos Mazón no garanteix que tot l'alumnat puga conéixer les dues llengües oficials. Amb la proposició de llei de PP i Vox, a les zones valencianoparlants hi hauria garantit un mínim del 25% en castellà. Per contra, a les zones castellanoparlants no passaria el mateix amb la llengua pròpia del País Valencià i això constitueix un clar menyspreu al valencià. Per aquest motiu, Plataforma per la Llengua vol aturar aquesta proposta de llei i treballar-ne una que sí garantisca l'aprenentatge del valencià.  
 
Esmenes a la llei d'À Punt

Plataforma per la Llengua també ha presentat una sèrie d'esmenes d'addició a la proposició de llei de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), que passaria a anomenar-se Corporació Audiovisual de la Comunitat Valenciana.. En aquest cas, la idea és que l'articulat faça referència explícita al tracte de la llengua per part dels mitjans de comunicació públics creats amb l'objectiu de normalitzar el valencià. D'aquesta manera, l'entitat pel valencià pretén tancar la porta oberta per PP i Vox a la desaparició de continguts en llengua pròpia a À Punt.  
El 23 de maig, a la vaga! 
 
Plataforma per la Llengua se suma a la convocatòria de vaga general d'Educació, que tindrà lloc el proper 23 de maig i ha estat convocada de forma conjunta per la majoria dels sindicats i les entitats cíviques en defensa del valencià i  l'educació pública. L'entitat anima a acudir a la vaga i lluir la samarreta verda de "La llengua no es toca!", que ja és tot un símbol al País Valencià per defensar el valencià a les aules i a tot arreu. 
 
En eixe sentit, l'ONG del valencià adverteix que plantarà cara a les lleis que pretén aprovar el Consell de Carlos Mazón en matèria lingüística. El 27 d'abril va tindre lloc la primera gran mobilització a València, que ara pretenen repetir en la vaga del 23 de maig i que anirà creixent a mesura que avança la legislatura i s'aproven les lleis de PP i Vox per arraconar el valencià, controlar els mitjans públics i esborrar la memòria democràtica dels valencians.  

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin