Notícies ← Altres notícies

Aconseguim que el català s’incorpori a Brave, el navegador que prioritza la privacitat dels usuaris

Plataforma per la Llengua aconsegueix que el català s'incorpori al web de Brave i a totes les versions del seu navegador, "la primera alternativa independent de la indústria que preserva la privacitat" 

L'entitat es felicita especialment per l'èxit, perquè es tracta d'un navegador que, a diferència de Google, no invisibilitza els resultats en català en el seu cercador 

Plataforma per la Llengua ha aconseguit que el català s'incorpori totalment a Brave, un dels navegadors web referents pel que fa a la privacitat dels usuaris. La versió en català ja està disponible tant en la versió d'escriptori com en l'última versió per a mòbils (1.64x), i l'organització es felicita especialment per l'èxit, perquè es tracta d'un navegador que, a diferència de Google, no invisibilitza els resultats en català en el seu cercador

Brave ha incorporat el català a petició de l'entitat, que s'hi va posar en contacte quan buscava alternatives al cercador de Google fa una mica més d'un any, arran de la pèrdua de rellevància dels resultats en català a les cerques web d'aquest cercador. Aleshores, tot i que l'algorisme de Brave no invisibilitzava les pàgines en català, el navegador només s'oferia en català en la versió d'escriptori, i només parcialment. 

La companyia propietària, Brave Software, va mostrar-se molt comprensiva amb la petició de Plataforma per la Llengua, i va entendre que per connectar amb la comunitat d'internautes dels territoris de parla catalana, calia traduir al català els textos de les interfícies de totes les versions i també del web corporatiu. Amb la incorporació del català i el romanès, ja són dinou les llengües en què es pot consultar el web

Brave és un navegador basat en el programari lliure i de codi obert de Chromium creat el 2016 per Brave Software, una companyia fundada per Brendan Eich, que també havia estat cofundador del Projecte Mozilla i creador de JavaScript. Les particularitats que fan especial aquest projecte són la voluntat de protegir al màxim la privadesa de les dades de l'usuari, l'opció de navegar sense anuncis, el fet que el seu cercador sigui de codi obert i permeti impulsar altres motors de cerca i que la mateixa comunitat pugui participar en la classificació de dades per garantir la diversitat i prevenir biaixos algorítmics en els resultats. En paraules de la mateixa companyia, és "la primera alternativa independent de la indústria que preserva la privacitat" dels usuaris i es vol distingir del "mal hàbit de les Big Tech de recopilar dades personals".

La presència digital, importantíssima per al català

L'èxit aconseguit a Brave s'emmarca en la feina de l'entitat per defensar el català en el món digital. Plataforma per la Llengua vol potenciar el consum responsable en l'àmbit lingüístic, i per això treballa, d'una banda, per sensibilitzar els usuaris de la importància de triar els serveis en català i, de l'altra, per transmetre a les empreses el valor de tenir en compte la llengua en les seves comunicacions als territoris de parla catalana. Incorporar el català pot millorar la reputació de l'empresa, perquè demostra que té en compte la població local, i pot contribuir a millorar-ne els resultats econòmics. 

Pel que fa al català, la llengua no pot quedar enrere en el món digital, atès que la importància d'Internet com a espai social no pararà de créixer i, per tant, també el nombre de converses que s'hi desenvoluparan. En aquest sentit, la presència digital és cada vegada més important per a qualsevol llengua, i l'entitat ho té molt present a l'hora d'enfocar la seva estratègia.  

  • Si vols defensar la llengua amb nosaltres, ara és el moment: fes-te soci de l'entitat i fes pinya amb els més de 26.000 socis que ja ens donen suport: fes-te'n soci en 3 minuts!

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin