Plataforma per la Llengua ha denunciat a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, que la visita dels europarlamentaris per avaluar la immersió lingüística la setmana que ve és un nou intent de l'eurodiputada Dolors Montserrat per atacar els catalanoparlants abusant de la seva posició de presidenta de la comissió de peticions (PETI) d'aquesta institució.
A través d'una carta, el president de l'entitat, Òscar Escuder, ha demanat aquest setmana a Metsola que intervingui per frenar l'ús partidista que fa Montserrat de les institucions europees posant-les al servei, un cop més, de l'espanyolisme. En aquesta ocasió, Montserrat ha tirat pel dret organitzant una missió d'europarlamentaris per avaluar la immersió lingüística saltant-se els reiterats pronunciaments de la Comissió Europea, que en tres ocasions ja ha expressat que la llengua de l'educació és "competència exclusiva d'Espanya", que "la Comissió no és competent per examinar el cas" i que no hi ha "cap marc legal" comú europeu que permeti la intervenció de la UE.
En qualsevol cas, a més, com també denuncia la carta, la missió s'ha organitzat per atacar el model d'escola en català i la majoria de les persones amb qui es reuniran els europarlamentaris són manifestament contràries al model d'escola en català i responen als interessos polítics de Montserrat. L'entitat lamenta l'ús partidista indignant que fa l'eurodiputada de la comissió que presideix, motiu pel qual les famílies polítiques europees S&D, l'Esquerra i els Verds ja han decidit boicotar-la, i recorda que no és la primera vegada que Montserrat fa cas omís dels pronunciaments de la Comissió Europea. El 28 de febrer l'eurodiputada ja va organitzar una Audiència Pública en nom de la Comissió de Peticions sobre aquest tema, una audiència en què els quatre ponents convidats eren coneguts pel seu activisme contra el català i el model d'immersió lingüística.
Plataforma per la Llengua considera que la gestió esbiaixada de la Comissió de Peticions repercuteix greument en el correcte exercici del Dret de petició, un dret integral dels ciutadans de la UE, i fa que la ciutadania perdi la confiança en el paper del Parlament a l'hora de garantir l'exercici d'aquest dret.
️ Denunciem a la presidenta del Parlament Europeu el biaix espanyolista de la missió d'eurodiputats impulsada per Dolors Montserrat per avaluar la immersió.
@OscarEscuder1 demana a Metsola que freni l'ús partidista que fa @DolorsMM de la institucióhttps://t.co/tvKf0abu2f pic.twitter.com/eDfqz5TXg5— Plataforma per la Llengua (@llenguacat)
Els atacs de l'espanyolisme com el de Dolors Montserrat expliquen la situació d'emergència en què es troba el català segons el mateix relator per a les minories de l'ONU
Òscar Escuder recorda a la carta que l'aleshores relator especial de l'ONU per a les minories, Fernand de Varennes, va visitar Espanya el 2019 i va denunciar que l'Estat no reconeixia l'existència de les seves minories lingüístiques i que no vigilava prou el discurs de l'odi contra aquestes minories a Internet ni lluitava contra la intolerància xenòfoba dels polítics. L'estat d'emergència lingüística en què es trobava la llengua s'explicava també pels continus atacs que rebia de persones com Montserrat.
Pel que fa al model d'immersió lingüística en català, el president de Plataforma per la Llengua també recorda que Varennes va enviar una carta aquest octubre al govern espanyol per traslladar-li la preocupació per les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra l'escola en català i per demanar-li què tenia previst fer per garantir que els estudiants continuïn exposats al català per poder-lo fer servir en la seva vida pública.
En aquesta carta, el relator afirmava que "reduir l'ús de la llengua catalana en l'exitós programa d'immersió a Catalunya correria el risc que els infants i alumnes d'entorns castellanoparlants no aprenguessin bé el català, per ser una llengua minoritària". A més, destacava que "atès que el castellà és la llengua majoritària al país, el seu ús quotidià i la seva exposició ja estan garantits i són privilegiats", i alertava que "en els darrers anys, la interpretació judicial i altres esdeveniments han provocat, en general, un augment dels obstacles a l'ús de les llengües minoritàries en una sèrie de serveis públics".
Per tot això, el president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, recorda a Roberta Metsola que si hi ha un marc legal desigual i injust i una cultura de persecució és en sentit contrari a la premissa de la missió: el de l'espanyolisme que persegueix la llengua autòctona i minoritzada per reduir-ne l'ús social en tots els àmbits. En aquest sentit, Escuder denuncia a la presidenta del Parlament Europeu que l'ús partidista i pervers de la Comissió de Peticions revifa les posicions de l'espanyolisme i l'assetjament als catalanoparlants, i conclou que la missió és un malbaratament de fons públics que pertanyen als ciutadans europeus.