Notícies ← Altres notícies

El govern espanyol no ha fet tot el que podia fer per convèncer els estats sobre l’oficialitat durant la presidència de la UE

L'entitat referma que l'oficialitat requeria un esforç de negociació política com el que ha fet amb altres assumptes del seu interès

L'ONG del català considera que Espanya no encara bé la negociació deixant el tema en mans dels serveis legals del Consell de la UE

L'entitat adverteix que el camí pres pel govern espanyol pot conduir a una oficialitat rebaixada i anuncia que continuarà fent campanya per l'oficialitat plena

El govern espanyol no ha fet tot el que estava a les seves mans. Aquesta és la valoració de Plataforma per la Llengua al fet que culmini l'última reunió del Comitè d'Assumptes Generals durant la presidència espanyola de la UE sense que s'hagi pres una decisió favorable a l'oficialitat.

L'entitat considera que el govern espanyol tenia temps per fer prendre una decisió als estats de la UE durant la seva presidència, ja que tota la informació sol·licitada per alguns països ja era damunt la taula durant la darrera reunió i es tracta d'una reforma d'un reglament d'únicament vuit articles.

Segons l'ONG del català, el govern espanyol no s'hi ha esforçat com sí que ho ha fet per negociar altres coses que eren del seu interès com, per exemple, la presidència espanyola del Banc Europeu d'Inversions.

Plataforma per la Llengua manté des de l'inici de la campanya, el mes de febrer, que la responsabilitat d'obtenir l'aprovació dels estats membres és del govern espanyol, però durant les darreres setmanes ha constatat que alguns països segueixen mantenint una posició dura.

Si bé la carpeta de l'oficialitat no està tancada i Plataforma per la Llengua continuarà fent campanya durant la presidència belga de la UE, l'entitat considera que el govern espanyol està abordant malament la negociació perquè, tal com publica avui un mitjà de comunicació, la deixa en mans dels serveis legals del Consell.

Per a l'entitat, el govern espanyol havia de mantenir la negociació en el terreny polític i evitar que alguns estats membres fessin intervenir els serveis legals del Consell, que poden posar traves a l'oficialitat del català amb una resposta semblant a la del 2004.

Per a Plataforma per la Llengua, com que l'opinió dels serveis legals no és vinculant i no era necessari demanar-la, el govern espanyol hauria hagut de posar la seva força negociadora perquè s'adoptés una decisió que és estrictament política, tal com confirma l'informe de dos professors de dret de la UE del King's College de Londres i de la Universitat de Birmingham, que l'entitat va fer públic dimecres.

La legalitat de l'oficialitat

Precisament per contribuir a facilitar un escenari en què no calgués fer intervenir els serveis jurídics, l'entitat va presentar la setmana passada aquest informe jurídic, que analitza tots els aspectes legals sobre el reconeixement del català.

El text, presentat a Brussel·les, conclou que reconèixer el català com a llengua oficial és conforme als tractats europeus i que l'opinió dels serveis legals del Consell de l'any 2004 responia a interessos polítics. "Aquest és el risc que podem córrer de nou", afirma el president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder.

L'entitat va fer arribar al govern espanyol una versió preliminar d'aquest informe fa setmanes. També, a principi de setembre, va llançar un vídeo de campanya centrat en la qüestió legal per prevenir el mateix escenari.

Fer intervenir els serveis jurídics comporta el risc que el govern espanyol acabi proposant una oficialitat diluïda i no una oficialitat plena, i això molt probablement impediria que el català gaudís dels principals avantatges que suposa l'oficialitat d'una llengua a la UE.

L'entitat continuarà fent campanya les properes setmanes per fer arribar els arguments de l'informe jurídic a tots els estats membres i als serveis legals del Consell.

  • Si vols que continuem treballant per defensar el català a la Unió Europea, fes pinya amb nosaltres: dona-hi suport!

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin