Notícies ← Altres notícies

Aconseguim que els webs en català recuperin visibilitat al cercador de Google

L'Aliança per la presència digital del català, integrada, entre d'altres, per Plataforma per la Llengua, ha aconseguit que Google canviï l'algorisme per no perjudicar els resultats en diferents llengües, entre les quals el català

L'equip de l'Aliança va quantificar que dos de cada tres webs en català havien perdut visites, i fa públic que, d'un mes ençà, s'ha més que duplicat la presència de pàgines en català entre els tres primers resultats del cercador (del 24 % al 57 %)

Els webs en català han recuperat visibilitat al cercador de Google arran d'un canvi en l'algorisme que l'empresa ha fet a instàncies de l'Aliança per la presència digital del català. L'Aliança, que va néixer el març amb el suport de Plataforma per la Llengua, el Govern de la Generalitat de Catalunya i nou entitats més, va poder quantificar que l'algorisme havia fet perdre visites a dos de cada tres webs en català, i es va posar a treballar amb Google i altres cercadors per revertir la situació.

Amb la coordinació de la Fundació .cat, i especialment del periodista Albert Cuesta, l'Aliança va destinar un equip específic a analitzar el trànsit de 600 pàgines web en català i en altres idiomes, i a elaborar un informe de l'afectació, que és el que va permetre obrir un diàleg amb els departaments d'enginyeria de Google i Microsoft, que van reconèixer el mal funcionament del cercador a l'hora de trobar resultats en algunes llengües concretes, no només el català.

La feina de l'Aliança en aquesta qüestió, liderada per Cuesta i també per Pep Masoliver, ha fet que finalment Google comenci a aplicar canvis en els seus algorismes i que avui ja es pugui afirmar que el català recupera visibilitat al cercador. Així, en les cerques d'un conjunt arbitrari de descriptors que l'Aliança observa periòdicament, la presència de pàgines en català entre els tres primers resultats s'ha més que duplicat: si fa un mes eren només el 24 %, ara són el 57 %. Els usuaris que tenen configurades les seves opcions d'idioma en català ja poden verificar-ho. Cerques com «Línia L5 metro», «Mercè Rodoreda» o «FC Barcelona», que abans conduïen a pàgines en castellà, ara ja ho fan a resultats en català.

Google agraeix la feina de l'Aliança per la presència digital del català

La multinacional Google ha emès aquest matí un comunicat informant dels canvis i ha reconegut la feina de l'Aliança en tot aquest procés de millora. «Durant els darrers mesos, hem fet una sèrie de canvis per ajustar millor els resultats a l'idioma en què algú cerca. Estem agraïts a tothom que ens ha proporcionat exemples en diferents idiomes per provar les nostres millores, inclosos els usuaris catalanoparlants i l'Aliança per la presència digital del català», ha expressat Google.

Cal continuar analitzant el trànsit dels webs en català per saber com hi impacta el nou algorisme

Plataforma per la Llengua es felicita per l'èxit aconseguit arran de la mobilització ciutadana, però també es fa seves les paraules del periodista Albert Cuesta, que alerta que «és d'hora per comprovar com afecta la millora al trànsit dels webs en català». Per això, l'entitat seguirà de prop, a través de l'Aliança per la presència digital del català, l'evolució del trànsit d'aquests webs i continuarà en diàleg amb els enginyers de Google. A més, amb la resta d'entitats, s'establirà un dispositiu propi de monitoratge per verificar que la visibilitat del català als cercadors no torni a deteriorar-se.

Per últim, Plataforma per la Llengua fa una crida a tota la ciutadania a configurar en català els seus dispositius i perfils d'usuari als diferents serveis digitals perquè les plataformes tinguin constància del pes de la comunitat catalanoparlant, i també a triar els webs en català perquè els cercadors detectin les preferències lingüístiques dels catalanoparlants.

L'Aliança per la presència digital del català es proposa actuar en vuit àmbits d'actuació: a més del contingut web, també vol actuar en l'àmbit de les aplicacions mòbils, les xarxes socials, les plataformes audiovisuals, l'automoció, els electrodomèstics, els assistents de veu i la intel·ligència artificial. En formen part Plataforma per la Llengua, la Fundació .Cat, Amical Wikimedia, l'Institut d'Estudis Catalans, l'Institut Ramon Llull, Òmnium Cultural, Softcatalà, WICCAC, l'Obra Cultural Balear i l'Acció Cultural del País Valencià, i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya. 

  • La nostra feina no seria possible sense els més de 25.000 socis que ens donen suport. Fes pinya amb nosaltresfes-te'n soci en 3 minuts!

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin