Més de dues mil persones han passat avui per la Farga de l'Hospitalet per assistir a la primera jornada de SAGA, el primer saló del gaming dedicat als videojocs en català. Organitzat per Plataforma per la Llengua amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, SAGA vol ser el referent del món del videojoc en català als territoris de parla catalana. El saló ha nascut per ser el punt de trobada de les empreses desenvolupadores de videojocs, les comunitats de jugadors, els treballadors del sector, els centres formatius i les institucions públiques.
El videojoc Endling - Extinction is Forever ha estat el gran guanyador dels primers Premis SAGA
El saló se celebra aquest cap de setmana i, durant la jornada d'avui, s'ha celebrat el lliurament dels primers Premis SAGA als millors videojocs en català, una iniciativa que vol incentivar la producció de videojocs en la nostra llengua. El gran guanyador de la nit ha estat el videojoc Endling-Extinction is Forever, de l'empresa barcelonina Herobeat Studios, que s'ha endut el Premi del videojoc català de l'any i de dues altres categories: millor banda sonora i millor art visual. A Endling, els jugadors controlen l'última guineu d'un món postapocalíptic, que té el repte de protegir i alimentar els seus tres cadells. El Premi a la millor narrativa d'un videojoc en català ha estat per a Ikai, de l'empresa desenvolupadora Endflame i el premi a la millor jugabilitat se l'ha endut Blind Fate: Edo No Yami, desenvolupat per l'empresa Troglobytes Games. Per últim, el Premi del públic al millor videojoc en català de l'any ha estat atorgat a Those Who Came: Healing Solarus, de l'empresa RolldBox Games. Tant els jocs guanyadors com els finalistes es poden provar a l'estand de Gaming.cat.
Al lliurament dels premis, que han estat presentats per la periodista Mariola Dinarès i pel creador i retransmissor a Twitch Norman López, hi han assistit representants de Plataforma per la Llengua i diverses autoritats, com Natàlia Garriga, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Carles Campuzano, conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya; Francesc Xavier Vila, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Marisol López, directora general d'Innovació i Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya; Joan Sans, director de Política Lingüística del Govern d'Andorra; Beatriu Defior, directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears; Laia Girós, directora de l'Agència Catalana de Joventut de la Generalitat de Catalunya, i representants de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat.
Accedeix a més imatges d'aquest dissabte a la galeria d'imatges de SAGA
Els Premis SAGA volen fer valdre la qualitat i el potencial dels videojocs en català i incentivar més empreses desenvolupadores a incloure la nostra llengua en les seves produccions. Tot i que la presència del català als videojocs continua sent residual, cal tenir en compte que Catalunya concentra el 50 % de la facturació d'aquest sector a l'Estat espanyol i que el 40% del total de les empreses de l'estat són del Principat, del País Valencià i de les Illes Balears.
El jurat d'aquests primers Premis SAGA ha estat format per Albert Garcia (ENTI-UB, Generació Digital, La Vanguardia), Rafel Pérez (Escola Pia Granollers), Marc Vilajosana (Metadata), Mariona Valls (Mango Protocol), David Jaumandreu (Undercoders i ENTI-UB), Isaac Serrano (Rare Ltd.), Víctor Fernández (Mansion Games), Roger Baldomà (Plataforma per la Llengua), membres de la redacció de Lúdica i 3DNassos i Gina Tost (Generació Digital, DEVICAT, UPC i nomenada ara secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya).
Per a més informació sobre SAGA i per descarregar imatges i vídeos del saló visiteu saga.cat/premsa.