El representant polític de la delegació de la Plataforma per la Llengua a les Illes Balears, Ivan Solivellas, s'ha reunit amb el president del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), Carlos Gómez, per parlar sobre l'estat del català en l'àmbit de la justícia, que actualment és residual, i per trobar la manera d'impulsar-lo de manera conjunta. Durant la trobada, el magistrat Gómez, que va prendre possessió el desembre passat, s'ha mostrat disposat a dignificar el català perquè, considera, no és al lloc que li pertoca.
Concretament, l'ONG del català ha demanat al president del poder judicial a les Illes Balears que publiqui les estadístiques sobre l'ús del català en documentació judicial, com ara les sentències o les interlocutòries. Gómez s'ha mostrat disposat a treballar per poder publicar aviat aquestes estadístiques. Convé destacar que l'Estat s'ha compromès a auditar l'ús del català als jutjats tal com consta en l'informe que ha lliurat aquest febrer el govern espanyol al Consell d'Europa sobre implementació de les Recomanacions de caràcter urgent per al compliment de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries. Fins ara, no es podia tenir cap control sobre la presència de la llengua catalana en les resolucions.
La Plataforma per la Llengua també ha demanat a Gómez que aquest compromís de dignificació del català es demostri a les sentències emeses pel TSJIB, que actualment són molt majoritàriament en castellà. El magistrat creu que hi ha marge per publicar, a curt termini, una proporció més elevada de sentències en català. Actualment, l'ús del català a les sentències del tribunal és gairebé nul en l'àmbit civil, penal i laboral i baix en l'àmbit contenciós administratiu.
La Plataforma per la Llengua considera un canvi important i esperançador que el màxim càrrec d'una institució com el TSJIB mostri una actitud que s'encamini cap a la dignificació de la llengua en la justícia. La normalització de la llengua catalana dins d'aquest àmbit és un dels principals objectius de l'ONG del català perquè, amb un flux tan elevat i continu de personal funcionari és de vital importància blindar els drets lingüístics dels catalanoparlants.