Notícies ← Altres notícies

S’aprova la moció a favor de la unitat de la llengua a l’Ajuntament d’Eivissa

La moció, presentada per l'equip de govern, format pel PSIB i Unides-Podem, ha tengut els vots contraris de Ciutadans i PP.

L'Ajuntament d'Eivissa s'uneix així amb el Consell Insular de Formentera, el Parlament de les Illes Balears i diferents ajuntaments illencs a fer un reconeixement explícit de la unitat de la llengua.

Avui dematí, al ple de l'Ajuntament d'Eivissa, ha estat aprovada la moció en defensa de la unitat de la llengua promoguda per la Plataforma per la Llengua dins del marc de la campanya "Som 10 milions, som una llengua".

Ha tengut els vots favorables del PSIB-Pacte i Unides Podem i el vot contrari de Ciutadans i PP.

L'Ajuntament d'Eivissa se suma al Parlament de les Illes Balears, al Consell Insular de Formentera, i als ajuntaments de Valldemossa i Felanitx en aquesta demanda amb l'aprovació d'aquesta moció presentada pel PSIB i promoguda per l'ONG del català.

Amb aquesta aprovació l'Ajuntament reconeix de manera explícita la unitat de la llengua -sense que això invalidi altres denominacions populars de l'idioma- i reclama al govern de l'Estat que reconegui públicament la unitat de la llengua catalana, que esmeni les pràctiques, departaments i polítiques que la posen en qüestió i que actuï davant institucions o empreses privades que promoguin la fragmentació lingüística.

Avui, per exemple, hi ha webs d'empreses públiques i privades i fins i tot d'institucions que distingeixen català i valencià com a dos idiomes diferents als menús d'opció de llengua. D'igual manera, hi ha aplicatius mòbils tant de l'Estat com privats que també fan aquesta absurda diferenciació.

El dia que les institucions i empreses espanyoles facin polítiques respectuoses amb la unitat de la llengua catalana, no només serà beneficiós directament per als catalanoparlants i per al rigor científic, sinó que també generarà estalvis econòmics importants. Ara mateix el govern espanyol tuda 27,4 milions en campanyes diferenciades en català i valencià.

La campanya "Som 10 milions, som una llengua" va començar ara fa un any per a posar de manifest que la diversitat dialectal és un fet enriquidor de la llengua i no un tret distintiu que pugui qüestionar la unitat de la llengua. Aquesta campanya de l'ONG del català ja ha recollit més de 38.000 signatures que han servit per donar suport al missatge que l'entitat ha enviat als representants polítics d'arreu del domini lingüístic en què els demana de promoure i aprovar una iniciativa en la qual es reconegui que la llengua catalana és la pròpia de tots aquests territoris, que s'insti l'Estat espanyol a reconèixer la unitat de la llengua catalana i a aturar les polítiques de fragmentació.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin