La senyora Castell va trucar el 18 de gener de 2021 a Urgències de PenÃscola (Baix Maestrat), per a demanar hora per a una consulta de l'uròleg al seu sogre. La doctora d'Urgències va instar la senyora Castell a parlar-li castellà , i ella va respondre: "A PenÃscola tinc dret d'expressar-me en valencià ". La doctora va passar la senyora Castell a una infermera, que va fer un al·legat, fora de lloc, contra l'ús del valencià . El fet era sorprenent, perquè la Sra. Castell no va demanar al personal que l'atengués en valencià , que hauria sigut el seu dret. La infermera, dient que la doctora no sabia valencià , va tractar reiteradament de forçar la Sra. Castell a abandonar l'ús de la llengua pròpia, negant de facto el dret d'una llengua oficial. Igualment va menysprear l'actitud de la ciutadana, quan va dir: "Vosté és la que té un problema i està interessada a fer-se d'entendre". La Sra. Castell va insistir que era absolutament normal a PenÃscola parlar valencià .
L'administrativa es va negar a dir el nom de la doctora de PenÃscola a la Sra. Castell, i es va riure de la seua justa petició d'informació. De forma similar, fa setmanes quan Marc va telefonar a Urgències del Centre de salut Trinitat de València l'administrativa va exigir que Marc li parlara en castellà . Posteriorment, una altra administrativa va avisar-lo, en castellà : "Una doctora el cridarà , parla-li castellà si no vol tindre problemes".
Malauradament, aquests casos no són els únics que s'han donat darrerament a la sanitat valenciana. Fa setmanes, la Plataforma per la Llengua va rebre una resposta del gerent del Departament de Salut d'Alcoi, J. Enrique Barbeito, sobre un cas al Centre de Salut d'Ibi (l'Alcoià ), en el qual no es reconeixia la gravetat d'un fet en què hi va haver una coacció de la doctora a una pacient que s'expressava en valencià . En un altre cas, una jove embarassada va ser requerida a renunciar a parlar valencià i a expressar-se en castellà mentre perdia el seu embarà s a les urgències ginecològiques de l'Hospital ClÃnic de València.
Segons el delegat de la Plataforma per la Llengua, Manuel Carceller, "a la Sanitat pública valenciana hi ha massa casos de vulneració de drets lingüÃstics, contraris a la Llei 4/1983 d'ús i ensenyament del valencià i a l'Estatut de l'Empleat Públic, que preveu que els funcionaris "garantiran l'atenció al ciutadà en la llengua que sol·licite sempre que siga oficial en el territori".
El portaveu de la Plataforma per la Llengua ha demanat a la Conselleria de Sanitat "posar fi a actituds inadmissibles en professionals de la Generalitat i assegurar el deure legal de garantir l'expressió en valencià de la ciutadania". L'entitat demana que s'aplique el Protocol de la Generalitat Valenciana d'ús del valencià en l'à mbit de la sanitat, per tal de garantir que es respecten els drets lingüÃstics de la ciutadania.