Notícies ← Altres notícies

Aprovació de la moció favorable a la unitat de la llengua a l’Ajuntament de Sabadell

Amb els vots favorables d'ERC, Junts per Sabadell, Podem i la Crida per Sabadell, el vot contrari de Ciutadans i l'abstenció del PSC

Sabadell i Sant Cugat són, de moment, les dues poblacions del Vallès Occidental declaradament favorables al reconeixement explícit de la unitat de la llengua

El passat 29 d'octubre, a la reunió de la Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Sabadell, fou aprovada la moció en defensa de la unitat de la llengua promoguda per la Plataforma per la Llengua.

Tingué els vots favorables d'ERC, Junts per Sabadell, Podem i la Crida per Sabadell, el vot contrari de Ciutadans i l'abstenció del PSC.

Gràcies a aquesta aprovació, l'Ajuntament de Sabadell s'afegeix a la llista d'institucions municipals i supramunicipals que reclamen reconèixer i declarar la unitat de la llengua, sense menystenir cap denominació existent, i insta el Govern de l'estat espanyol a reconèixer públicament la unitat de la llengua catalana, a corregir els serveis, ens i polítiques públiques que la qüestionen i a vetllar perquè cap institució o empresa privada de l'estat espanyol fomenti la fragmentació lingüística.

Sabadell se suma a Sant Cugat i, de moment, ja són dues les poblacions favorables a la unitat de la llengua al Vallès Occidental. Tot i això, volem mostrar la nostra sorpresa amb la diferenciació de vot del PSC en les dues poblacions: si a Sant Cugat va votar-hi a favor i fins i tot va aportar esmenes de millora al text, a Sabadell el vot fou una abstenció.

Com a Plataforma per la Llengua ens demanem quin ha estat el criteri que fet que el PSC actuï de manera diferent en dues poblacions tan importants del Vallès. Cal recordar que, històricament, el PSC, com també les diferents delegacions d'arreu del domini lingüístic, s'han mostrat teòricament favorables tant a polítiques de reconeixement de la unitat de la llengua com amb el seu suport a la reciprocitat dels mitjans de comunicació o el reconeixement de la denominació de la nostra llengua, sense menystenir cap denominació existent. Esperem que en un futur existeixi un posicionament únic d'aquest partit arreu de les poblacions, que sigui respectuós amb els criteris filològics i plenament favorable a la unitat del català en matèria lingüística.

Que el conjunt d'institucions i empreses espanyoles adoptessin polítiques respectuoses amb la unitat de la llengua catalana, no només seria beneficiós directament per als catalanoparlants, sinó que també generaria estalvis econòmics importants. Així, per exemple, s'evitaria de malbaratar 27,4 milions en campanyes diferenciades en català i valencià, com fa actualment el govern espanyol. I, també, s'evitarien situacions sorprenents com el fet que l'Advocacia General de l'Estat -que depèn de l'executiu de Pedro Sánchez- s'enfronti judicialment a la Generalitat valenciana -en mans del mateix PSPV-, per la previsió que al reglament d'usos lingüístics de la Generalitat Valenciana els actes administratius adreçats a persones físiques i jurídiques de Catalunya i les Illes Balears puguin ser en català.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin