Notícies ← Altres notícies

Reclamem que el FIFA21 sigui en català

Ricard Torquemada i Joan Maria Pou, juntament amb altres periodistes esportius i jugadors d'esports electrònics, s'afegeixen a la crida per aconseguir que el videojoc incorpori en les narracions i la interfície la llengua catalana.

Aquest divendres 9 d'octubre el videojoc FIFA21 surt al mercat sense incloure, un any més, el català entre les llengües de retransmissió dels partits de futbol ni de la mateixa configuració del joc.

És per això que la Plataforma per la Llengua fa una crida a la comunitat de jugadors (gamers) i a tots els amants del futbol i dels videojocs per ajudar-nos a introduir la nostra llengua als videojocs FIFA.

Arran del llançament del FIFA21 l'entitat torna a reclamar a EA Sports, fabricant del joc, que incorpori el català a la nova entrega i que el món dels videojocs no deixi de banda la comunitat catalanoparlant. Durant els pròxims dies, publicarem a les xarxes socials una sèrie de vídeos que han creat diversos jugadors d'esports electrònics, periodistes de ràdios esportives i creadors de continguts a les xarxes d'arreu del domini lingüístic, com ara el director de "La TdT" de Catalunya Ràdio, Ricard Torquemada. 

Aquest diumenge 4 d'octubre, el narrador esportiu Joan Maria Pou ja va demanar durant la  retransmissió del partit Barça-Sevilla de lliga que els seus oients s'adherissin a la petició de la Plataforma per la Llengua. 

Com pots ajudar-nos?

  1. Signa la petició que tenim oberta al portal Canvia.cat. Actualment, la demanda per aconseguir el FIFA en català ja ha recollit prop de 19.000 signatures.
  2. Comparteix la nostra crida a les xarxes socials amb l'etiqueta #FIFAenCatalà
  3. Si portes un comentarista esportiu dintre teu, grava un vídeo retransmetent una partida del FIFA dels teus germans, amics, companys de feina... i comparteix-lo etiquetant-nos a les xarxes socials.

Per què és important incloure el català en l'àmbit dels videojocs?

La popularització dels videojocs va a l'alça i cada vegada la comunitat que hi juga és més gran. A Catalunya, al País Valencià i a les Illes Balears hi ha més de 230 empreses de videojocs, que representen més d'un 55 % de la facturació total de la indústria dels videojocs espanyols, segons el Llibre Blanc del Desenvolupament Espanyol dels Videojocs 2019. Que el català no sigui present en aquest àmbit també és un problema que mereix posar fil a l'agulla. 

La facturació global del sector dels videojocs a l'estat espanyol va ser d'uns 1.500 milions d'euros l'any 2019, de manera que va esdevenir el quart mercat a escala europea. Pel que fa a la venda de videojocs, el FIFA continua ocupant la primera posició en vendes. De fet, cada any la nova versió del FIFA es col·loca en primera posició de vendes tant en unitats com en volum de facturació.

El FIFA inclou llengües menys parlades que el català, com el danès o el noruec, però continua excloent la nostra llengua tot i haver incorporat a la portada del videojoc la imatge i les estrelles del Futbol Club Barcelona, que a l'article 6è dels seus estatuts considera que la llengua catalana és la pròpia de l'entitat: "La llengua pròpia del FCB és el català i, com a tal, és la que s'utilitza de manera normal i preferent en totes les activitats del Club". 

La Plataforma per la Llengua ha contactat amb els desenvolupadors del videojoc per reclamar, un cop més, la introducció del català. Si EA Sports traduís el joc al català, en milloraria la qualitat des del punt de vista de la diversitat lingüística i fidelitzaria un nou tipus de client. A més, respectarien la seva pròpia responsabilitat social corporativa que publiquen a la seva web, a favor d'una cultura inclusiva i seguint l'exemple d'altres grans corporacions com Google, Telegram o WhatsApp.

A l'ONG del català treballem des de fa anys perquè això canviï. La multinacional no va voler atendre les nostres peticions l'any 2016 i dos anys més tard, el 2018, vam fer públic un comunicat en què palesàvem la discriminació i excepcionalitat del FIFA cap a la comunitat lingüística catalana.

L'entitat treballa amb la comunitat de creadors de contingut a la xarxa i gamers per millorar la situació de la llengua en aquest àmbit. Si vols formar part de la comissió de videojocs de l'entitat, escriu-nos a voluntariat@plataforma-llengua.cat.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin