Notícies ← Altres notícies

El valencià, absent als exàmens de conduir al País Valencià

Un ciutadà que havia demanat fer-lo en la seua llengua va ser convidat a marxar si no volia fer-lo en castellà.

El dia 9 de juliol del 2020, Josep Rubio va acudir a fer l'examen del permís de conduir A2 de trànsit a l'Escola Industrial de la ciutat d'Alcoi. En l'imprés de sol·licitud a l'autoescola havia demanat fer l'examen del permís de conduir A2 en valencià. A l'inici de la prova, quan va comunicar que havia marcat l'opció de fer-lo en valencià, un funcionari de la Prefectura de Trànsit d'Alacant li va dir, de males maneres, com una ordre: «haga el examen en castellano, que es la lengua oficial del Estado. Si no está conforme se levanta y coge la puerta». Josep Rubio va proposar al funcionari ajornar el seu examen per a les setmanes següents, però, així i tot, li van respondre que segurament continuaria sent en castellà.

Un altre funcionari de la Prefectura de Trànsit d'Alacant es va adreçar al senyor Rubio i li va dir: «Tens el dret de fer l'examen en valencià, però no tenim l'imprés en valencià». Fins i tot va dir que la raó de no estar disponible en valencià era perquè no era un «examen específic, carnet A2 (motocicleta)».

La conducta descrita és una vulneració de l'article sisé de l'Estatut d'autonomia de la Comunitat Valenciana, que proclama l'oficialitat del valencià, el dret dels ciutadans a usar-lo i la prohibició de discriminar-los per aquesta raó. A més, l'article 9.2 del mateix Estatut afirma que la ciutadania té dret a dirigir-se a «l'Administració de la Comunitat Valenciana» en qualsevol de les seues dos llengües oficials, i a rebre resposta en la mateixa llengua utilitzada. En el mateix sentit, l'article 3 de la Llei 4/1983, d'ús i ensenyament del valencià, determina que les persones tenen dret a expressar-se valencià, sense cap forma de discriminació o exigència de traducció. En tot cas, el Tribunal Constitucional espanyol ha afirmat que «de la declaració estatutària de cooficialitat [d'una llengua] es desprén, per imperatiu constitucional i sense necessitat d'intermediació normativa ulterior, la seua condició de llengua oficial per a tots els poders públics radicats  [en el territori en qüestió]» (STC 31/2010, FJ 21). Impedir a un ciutadà l'exercici d'un dret reconegut, com ara el dret a fer un examen de permís de conduir en valencià, és una discriminació contrària a la Constitució vigent.

Des de la Plataforma per la Llengua hem demanat a la delegada del Govern a València, Gloria Calero Albal, que s'investigue la manca d'impresos d'exàmens de permís de conduir en valencià, gestionats per les prefectures provincials de Trànsit de Castelló, València i Alacant. Igualment, l'entitat ha sol·licitat a la Direcció General de Trànsit la introducció del valencià en els formularis d'examen a tot el territori del País Valencià, de manera que les preguntes dels tests dels exàmens estiguen en valencià i en castellà. Així mateix, respecte a la discriminació lingüística patida per Josep Rubio a Alcoi, s'ha presentat una reclamació davant de l'Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin