Notícies ← Altres notícies

El relator especial de l’ONU per a les Minories Nacionals demana que l'Estat espanyol respecti els drets lingüístics dels parlants de català

La Plataforma per la Llengua exigeix al Govern espanyol que compleixi els seus compromisos internacionals després que Fernand de Varennes adverteixi de la situació de vulneració de drets humans que pateixen les minories a Espanya.

El relator especial per a les Minories Nacionals de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), Fernand de Varennes, ha publicat el seu informe de l'anàlisi que va fer l'any passat de la situació de les minories a l'Estat espanyol.

L'ONG del català considera que l'informe del relator de l'ONU "configura una bona fotografia de l'Estat espanyol, perquè en mostra les vergonyes pel que fa a la vulneració dels drets i la vexació que fa de les minories, una discriminació estructural de l'Estat", segons el president de l'entitat. Òscar Escuder exigeix que "aquest informe serveixi a totes les institucions per constatar que en matèria de drets totes les minories de l'Estat espanyol ens trobem encara molt enrere". Per això, "exigim que l'Estat reconegui que som una minoria de ple dret, cosa que fins ara nega, malgrat que el relator de l'ONU li ho ha demanat expressament. Si almenys això es fes efectiu, es derivaria un deure per a l'Estat espanyol de dissenyar un marc legal específic per a la prevenció de la discriminació lingüística envers la comunitat lingüística catalanoparlant, tal com estableix la Convenció marc per a la protecció de les minories nacionals -ratificada per Espanya- que l'Estat es nega a aplicar a les comunitats lingüístiques no castellanes amb l'argument que no són minories".

El contingut de l'informe

La Plataforma per la Llengua ha fet una anàlisi de l'informe del relator especial sobre qüestions de les minories en la seva visita a Espanya, del qual se n'extreuen les següents observacions:

  • En matèria d'anàlisi lingüística, De Varennes assenyala que l'Estat espanyol no protegeix prou les llengües de les minories en les normatives contra la discriminació que té la legislació espanyola. Així doncs, aquesta omissió seria contrària a les obligacions contretes per Espanya en tractats internacionals, per als quals aquesta característica és fonamental, i deixa la vulneració de drets lingüístics a criteris arbitraris i parcials dels jutges i els funcionaris estatals, que, d'altra banda, són els primers col·lectius a l'hora de discriminar la ciutadania per motius de llengua.
  • El relator també s'ha fixat en el sistema educatiu, on hi ha vist un augment de pronunciaments judicials que remarquen la preeminència constitucional del castellà, un fet que limita l'ensenyament de les altres llengües oficials. L'enviat de l'ONU ha rebut informacions que sense un model d'immersió molts infants d'ambients castellanoparlants no aprendrien correctament el català, mentre que el grau d'exposició al castellà és molt elevat per a tots els ciutadans. De fet, destaca la fortalesa d'un model d'immersió no segregat que beneficia per igual tots els escolars dels territoris de parla catalana. Així mateix, recomana a les autoritats espanyoles que modifiquin les mesures que pretenen reduir la proporció d'ensenyament en català a les escoles públiques.
  • El relator esmenta que les minories en general desconfien de la policia i de la judicatura, i que denuncien casos de discriminació, maltractaments i assetjament que resten impunes. Varennes explica que diferents informacions apunten a un augment del discurs de l'odi, la demonització, les amenaces físiques i, fins i tot, les agressions contra membres de la minoria nacional catalana, i assenyala que ha detectat un clima d'intolerància i nacionalisme exacerbat creixents contra els catalans i altres minories. En l'origen d'aquestes hostilitats també hi hauria representants polítics. Per erradicar aquest clima d'odi, recomana a les autoritats de l'Estat que supervisin de manera més efectiva el discurs de l'odi a internet i que combatin la intolerància xenòfoba entre els polítics.

* Cal tenir en compte que segons l'ONU, una minoria ètnica, religiosa o lingüística és «qualsevol grup de persones que constitueix menys de la meitat de la població del territori total d'un estat, els membres del qual comparteixin característiques de cultura, religió o llengua, o una combinació de més d'un d'aquests elements».

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin