Des de l'ONG del valencià es considera que «ajornar el tema per a un futur reglament representa posposar el compliment del dret de la ciutadania de ser atesa en la llengua oficial en què s'expressa».
El portaveu de la Plataforma per la Llengua País Valencià, Manuel Carceller, ha manifestat que «el dret de la ciutadania ha de ser reconegut com a legalment superior a les opcions de preferència lingüística d'un funcionari. En l'avantprojecte hi havia una garantia i ara passem a una incertesa perquè aquest nou reglament, tot i que haurà de comptar amb un informe previ favorable de Política Lingüística, dependrà d'una negociació política».
La situació real per a la ciutadania del País Valencià és de desigualtat lingüística. Pel que fa a l'administració pròpia, el 93% del funcionariat de Generalitat Valenciana entén el valencià, però només un 57% el sap parlar i un 46 % el sap escriure correctament. Són dades oficials de l'enquesta sobre "L'ús del valencià en l'Administració".
Segons la valoració del portaveu de la Plataforma per la Llengua País Valencià, «això significa que, més de 35 anys després de l'aprovació de la Llei d'ús i ensenyament del valencià, molts funcionaris parlen castellà a una persona que s'expressa en valencià, i quasi ningú no se n'escandalitza. Si això fora al revés estaríem escoltant queixes contínuament, per part dels sectors oposats a l'ús del valencià».