Notícies ← Altres notícies

Dos instituts de Santa Coloma de Gramenet canten i graven música urbana en català

Sigues tu i Fer el canvi són els títols dels temes que els alumnes d'ESO han treballat conjuntament amb el cantant de música urbana Nel·lo C.

Reflexionar sobre la societat en què viuen, el seu entorn social i les ganes de canviar el món i de ser feliços. D'això tracten les cançons Sigues tu i Fer el canvi, dos temes musicals de rap en català pensats, escrits i cantats per alumnes dels instituts Can Peixauet i Ramon Berenguer IV de Santa Coloma de Gramenet.

Els instituts de Santa Coloma formen part del projecte Eix Besòs, uns tallers de glosa i rap en llengua catalana que els permeten acostar-se al català i usar-lo en una activitat cultural i lúdica. Aquest municipi presenta un paisatge lingüístic molt desfavorable per al català, amb unes competències baixes de la seva població en aquesta llengua, així com a les escoles, tal com demostra l'estudi sociolingüístic als patis d'escoles i instituts fet per l'ONG del català.

Els tallers els imparteix el cantant de música urbana sabadellenc Nel·lo C, que amb el seu missatge integrador i de foment de la diversitat es fica els alumnes a la butxaca en un moment. El que han fet els alumnes ha estat aprendre a fer rimes, musicar-les i cantar-les, tant en un context com en l'altre, però des de punts de vista diferents, sempre amb la llengua catalana com a eina de cohesió social. Finalment, n'han enregistrat un videoclip pels carrers de la seva ciutat. Els tallers no només es duen a terme en escoles i instituts, també es fan en centres cívics, associacions i agrupacions juvenils. Les activitats es desenvolupen com a extraescolars i també com a formacions dins d'assignatures optatives dels alumnes de l'ESO. 

Sigues tu, de l'Institut Can Peixauet, versa sobre el fet que cadascú sigui com vulgui i com se senti feliç, deixant de banda els prejudicis i els comentaris aliens d'aprovació o desaprovació. Una vintena d'alumnes de 4t d'ESO són els autors d'aquesta cançó, que van preparar durant deu sessions fora de l'horari lectiu. En les seves lletres, els alumnes destaquen que són de "mil orígens diferents, de mil cultures som hereus" però tenen clar que "no importa la nostra nacionalitat, el que importa és la personalitat". "Deixa'm ser com soc, les teves bromes estan fora de joc. Vull sentir-me 100x100 feliç", també diuen els joves.


D'altra banda, a l'Institut Ramon Berenguer el taller es va desenvolupar en cinc sessions de rap en català, que es van fer en el marc d'una assignatura optativa de 3r d'ESO sobre la cançó improvisada, amb una desena d'alumnes. Els participants ja dominaven la improvisació, fet que ha ajudat a crear una lletra potent, directa i reivindicativa, com ha estat el tema Fer el canvi. Aquest alumnat també va proposar una lletra reivindicativa en què destaquen que cadascú sigui com vulgui i defensen que "aquest és el meu barri, no pretenc pas que t'agradi, però nosaltres som aquí per fer el canvi".
 

En les properes setmanes, l'ONG del català vol portar aquest projecte al barri de La Mina, a Sant Adrià de Besòs, amb l'objectiu de continuar treballant per la cohesió social amb el català com a llengua comuna. Ho farà amb tallers de rap i rumba en català per a joves del barri, que també crearan la lletra, la gravaran i enregistraran un videoclip. Per fer-ho possible els tallers 'A La Mina, en català!' l'entitat demana la col·laboració de tothom fent un microdonatiu el proper dimarts, 3 de desembre, coincidint amb el projecte solidari Giving Tuesday.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin