Notícies ← Altres notícies

Arriba l'Apparella't, la primera app per trobar parella lingüística

La Plataforma per la Llengua llança l'aplicació del voluntariat lingüístic en català

Els governs català, balear i valencià, i més de 200 mecenes, han fet possible aquesta iniciativa 

La Plataforma per la Llengua ha presentat aquest matí l'Apparella't, la nova aplicació per trobar parella lingüística amb qui practicar el català. Amb una aparença i un funcionament molt semblant al d'apps per lligar, aquesta nova iniciativa de l'ONG del català pretén fer més fàcil i àgil trobar una persona amb qui aprendre o a qui ensenyar la llengua. L'Apparella't posarà en contacte una persona voluntària, que parla català fluidament, i una aprenenta, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa.
 
"L'objectiu és que els usuaris practiquin allò que han après, d'una manera lúdica i entretinguda, sense la pressió de si s'equivoquen a no", ha assegurat Mireia Plana, vicepresidenta de la Plataforma per la Llengua.  L'Apparella't neix com una nova via de creació de parelles lingüístiques. Des del 2003, quan el programa Voluntariat per la llengua va néixer a Catalunya de la mà de la Direcció General de Política Lingüística, s'han format més de 130.000 parelles lingüístiques. La Plataforma per la Llengua és l'entitat privada que més parelles lingüístiques ha fet a Barcelona. "Les parelles lingüístiques són una eina clau per contribuir a l'arrelament i a la cohesió social, i per fer del català la llengua comuna", ha apuntat Plana.
 
Una iniciativa amb el suport de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià
 
La iniciativa de la Plataforma per la Llengua ha comptat amb el suport de més de 200 mecenes, però també de la Generalitat de Catalunya, del Govern de les Illes Balears i de la Generalitat Valenciana. "Estem molt contents d'haver aconseguir la cooperació dels tres governs: la promoció de la llengua és i ha de ser important a tot el domini lingüístic", ha recordat Plana. La consellera de Cultura balear, Fanny Tur, ha defensat que "les noves tecnologies són una eina massa valuosa per no fer-les servir també per aconseguir que puguem viure plenament en català, fet que encara és impossible". "Tots els governs dels Països Catalans hem de tenir clar que tot projecte de promoció del català ha de tenir present el domini lingüístic complet. La llengua és un patrimoni comú, un llegat, i no tenim cap complex a l'hora de defensar-ho", ha assegurat la consellera balear.
 
Per la seva banda, la directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa, ha volgut posar èmfasi en la importància dels programes de voluntariat lingüístic impulsats per la Generalitat i entitats com la Plataforma per la Llengua. "Viure la llengua és el que facilita aprendre-la", ha assegurat. "Avui en dia, un 6% de la població catalana encara no entén el català i un 19% no el parla: aquest és el nostre objectiu principal", ha defensat.
 
Aprendre català arreu del món
 
L'Apparella't permetrà formar parelles lingüístiques arreu del món, gràcies al seu geolocalitzador. Aquesta vessant i voluntat internacional queda palesa amb el protagonista de l'espot de l'app, el presentador del programa Katalonski, Halldor Mar. "Molts dels protagonistes del programa, molts katalonskis, tenen o han tingut parelles lingüístiques. Una eina com aquesta, tan fàcil, serà un gran al·licient per la gent que, arreu del món, vol aprendre català. És sorprenent la quantitat de gent que hem conegut interessada a aprendre la nostra llengua", ha assegurat el presentador i músic.
 
L'Apparella't està disponible gratuïtament per Android i per iOS, i la Plataforma per la Llengua vol arribar a les 10.000 descàrregues. Més de 1000 usuaris de tot el domini lingüístic i d'arreu del món ja s'han registrat en els primers dies de funcionament, i ja s'han formalitzat 35 parelles.

 

 

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin