El conveni contempla el foment i la sensibilització dels ajuntaments envers l'acollida lingüística de persones nouvingudes. En aquest sentit, la Plataforma per la Llengua posarà a disposició dels més de 900 ens locals associats a l'ACM els materials que ha editat sobre aquesta matèria, com ara la guia "Què faig si...?" o la Guia Pràctica d'Acollida Lingüística.
De la mateixa manera, la Plataforma per la Llengua facilitarà a l'ACM mocions relatives a la promoció i extensió de l'ús de la llengua catalana perquè aquesta entitat les pugui facilitar als seus ajuntaments associats. En aquest mateix sentit, el conveni recull la col·laboració recíproca relativa a les iniciatives i serveis que es posin en marxa amb vinculació directa amb el món local; com per exemple exposicions sobre el foment de l'etiquetatge i el cinema en català.
Aquest acord neix de la voluntat d'ambdues entitats de normalitzar l'ús del català arreu del territori. D'acord amb això, el president de l'ACM, Salvador Esteve, ha manifestat que el "conveni amb la Plataforma per la Llengua ha de donar eines als ajuntaments per tal d'acollir lingüísticament a les persones immigrades. El català no ha de ser motiu d'exclusió, sinó d'inclusió". Per la seva banda, el portaveu de la Plataforma, Martí Gasull, ha declarat que "el conveni permetrà fer participar als ajuntaments de bones pràctiques, i també poder amplificar projectes que contribuiran de manera clara a la normalització lingüística del català, en la línia de prendre la llengua com a eix vertebrador de la diversitat i valor afegit per al comerç responsable."