Notícies ← Altres notícies

El Senat espanyol rebutja una moció de la Plataforma per la Llengua perquè el català no tingui fronteres audiovisuals

La majoria absoluta del PP a la cambra alta tomba una moció, presentada pel Grup Socialista, En Comú Podem, Esquerra, PDeCAT i Compromís, que instava l'Estat espanyol a promoure la reciprocitat total dels mitjans en llengua catalana. Durant les properes hores, Units Podem presentarà, a petició de la Plataforma per la Llengua, una proposició no de llei al Congrés dels Diputats amb el mateix contingut de la moció del Senat. 

El Senat espanyol ha rebutjat aquest migdia garantir la reciprocitat total de les emissions de ràdio i de televisió en català entre els diversos territoris del domini lingüístic catalanoparlant. Els senadors han debatut una moció, impulsada per la Plataforma per la Llengua dins el marc de la campanya "El català, sense fronteres", que volia acabar amb la discriminació que pateixen els espectadors catalanoparlants per veure mitjans en la seva llengua en funció del territori on es troben. Entre els sotasignats de la moció, que tenia representació de tots els territoris del domini lingüístic català, hi havia els expresidents de Catalunya, Balears i Aragó.

El grup parlamentari d'Units Podem presentarà durant les properes hores, a petició de la Plataforma per la Llengua, una proposició no de llei al Congrés dels Diputats amb el mateix text de la moció. El fet que el Partit Popular no tingui majoria absoluta al Congrés, i el suport previ del PSOE a la moció al Senat, hauria de fer possible que aquesta proposició s'aprovés a la cambra baixa.

La moció per garantir la reciprocitat total dels mitjans de comunicació radiofònics i audiovisuals en català s'explica per la reciprocitat nul·la, o en alguns casos parcial, de les emissions de ràdio i televisió en català entre els diversos territoris del domini lingüístic catalanoparlant. Aquest fet representa un atac als drets lingüístics de més de deu milions de ciutadans europeus i implica l'incompliment de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELRoM), malgrat que fou signada per Espanya, França i Itàlia, i ratificada per Espanya; i de la Directiva 2010/13/CE, reguladora de la llibertat de circulació dels productes audiovisuals.

El text que s'ha portat a votació al Senat, i que se sotmetrà també a votació al Congrés dels Diputats, insta el govern espanyol a complir la Directiva 2010/13/CE, que estableix que "els estats membres garantiran la llibertat de recepció i no obstaculitzaran les retransmissions en el seu territori dels serveis de comunicació audiovisual procedents d'altres estats membres" i demana que s'insti les autoritats dels estats francès i italià a fer complir aquesta directiva en els territoris de parla catalana respectius d'aquests estats. També demana a l'executiu de complir la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries. La Carta, signada i ratificada per Espanya, compromet l'Estat espanyol a garantir "la llibertat de recepció de les emissions de ràdio i televisió dels països veïns en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima d'una llengua regional o minoritària, i a no oposar-se a la retransmissió d'emissions de ràdio i televisió dels països veïns en aquesta llengua".

Podeu llegir la moció completa i la relació de senadors sotasignats aquí.
 

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin