Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua insta el president del Parlament Europeu perquè prengui mesures en favor dels drets lingüístics

Arran de l'odre d'ordenar la incorporació del castellà als rètols i la imatge corporativa de l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, l'ONG del català ha fet arribar una carta al Sr. Tajani, president del Parlament Europeu, en la que demana que es garanteixi la igualtat lingüística entre el català, l'occità i l'espanyol al Parlament Europeu i les altres institucions de la UE. 

El president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, ha ordenat que s'incorpori l'espanyol en tota la imatge corporativa i la retolació de la via pública de l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona. Tajani ha anunciat aquesta mesura arran del requeriment de l'eurodiputat espanyol Enrique Calvet qui, en una carta enviada a finals d'octubre, denunciava "l'exclusivitat" del català en la "comunicació corporativa" de l'Oficina del Parlament Europeu de Barcelona.

La Plataforma per la Llengua ha enviat una carta al president de l'Eurocambra per a fer saber que l'espanyol també s'utilitza a l'Oficina, tant en la imatge corporativa com en les comunicacions, com es pot verificar al lloc web de l'Oficina.

Des de la Plataforma per la Llengua hem recordat al Sr. Tajani que si de debò està preocupat pels drets lingüístics, actualment hi ha greus mancances que impedeixen garantir la igualtat de drets per a tots els grups lingüístics de Catalunya. Així doncs, hem demanat al president de l'Eurocambra que porti a terme una sèrie de mesures que fomentin la presència del català al Parlament Europeu i les institucions de la UE.

En primer lloc, instem la cambra de representació europea a incloure l'occità -que és llengua oficial a Catalunya- en la imatge corporativa i les comunicacions públiques de l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona; a més, considerem que és just incloure també el català, l'èuscar i el gallec a l'Oficina del Parlament Europeu a Madrid, en qualitat de representant de tot el territori de l'Estat.

D'altra banda, també reclamem que la llengua catalana es pugui utilitzar al Parlament Europeu (Brussel·les i Estrasburg), i altres mesures com ara traduir els tractats i els textos bàsics de la Unió o incloure el català en els programes d'aprenentatge de llengües impulsats per la Comissió Europea. Precisament, el Parlament Europeu mateix va instar a aquestes darreres disposicions l'any 1990 a partir d'una resolució proposada per l'eurodiputada i exmembre de la Comissió Europea Viviane Reding. En aquest sentit, recordem al Sr. Tajani que la política lingüística que ha aplicat l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona fins a dia d'avui segueix les disposicions d'aquesta resolució, que va aprovar la institució que ell mateix presideix.

Tanmateix, des de l'ONG del català remarquem que l'única via per a garantir els drets lingüístics plens del català a Europa n'és l'oficialitat plena a la UE, i que les mesures que proposem són una solució transitòria mentre no es pugui assolir aquest estatut. I atès que a dia d'avui l'oficialitat només es pot aconseguir a partir de la petició de l'Estat espanyol al Consell Europeu, convidem el Sr. Tajani a instar el govern espanyol a fer aquest tràmit.

Amb aquestes demandes, la Plataforma per la Llengua sol·licita mantenir una reunió amb el President del Parlament Europeu per a aconseguir una vertadera igualtat lingüística i el reconeixement del català com una llengua oficial de les institucions europees. 

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin