La Casa Vicens, ubicada al barri de Gràcia, es considera una de les primeres cases que Gaudí va dissenyar el 1883. El seu amic Manuel Vicens i Montaner li va encarregar per passar-hi l'estiu. A la mort del Sr. Vicens, la vídua vengué la casa a la família Juvé, el 1925, la família Juvé va comprar la casa i va encarregar a l'arquitecte Joan Baptista Serra de Martínez que seguís amb el projecte original de Gaudí i fer-ne una ampliació mimètica, sobretot de l'exterior. Durant aquests treballs d'ampliació es van perdre alguns elements del jardí, com una glorieta i una cascada.
La casa Vicens, que ha estat habitada fins al 2014, presenta moltes de les característiques pròpies de l'arquitectura gaudiniana. Són molt visibles a la façana les formes geomètriques horitzontals a la planta baixa, i verticals a la planta alta. Gaudí combinava no solament elements com ara la pedra, la rajola ceràmica i el maó, sinó també els elements de la natura com els clavells de moro i les fulles de margalló.
Gaudí va fer servir tècniques d'interior, com les rajoles ceràmiques, i va mostrar temes de la natura en els esgrafiats, en els entrebigats, al vestíbul. Són en forma de branques, fulles de parra d'olivera, i de paper maché. Aquest últim és omnipresent al menjador i als dormitoris del primer pis.
També hi ha elements inspirats en la decoració àrab com les ceràmiques de la llar de foc del menjador o el llum de sostre de l'habitació dels fumadors, així com la frase dibuixada a la façana principal, que dona al que era abans el jardí enlloc del carrer que diu: "De la llar, lo foc. Visca, visca, lo foc de l'amor" subratllant el paper de la llar en la relació familiar.
Un altre element que crida molt l'atenció fruit de la imaginació desbordant d'en Gaudí el trobem a l'eixida coberta del menjador on hi ha un brollador d'aigua damunt del qual hi ha un element metàl·lic que recorda una tela d'aranya. Es pot accedir al terrat i a les golfes de la casa hi ha una exposició permanent que mostra els elements decoratius originals i també les diferents maquetes de com ha anat evolucionant la casa.
Aquesta visita és una de les diverses activitats programades pels voluntaris lingüístics i persones de les entitats de nouvinguts gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona.
Si vols participar en el programa del voluntariat lingüístic, ja sigui d'aprenent o d'ensenyant, no dubtis a contactar amb nosaltres:
Telèfon: 933211803