Notícies ← Altres notícies

Òscar Escuder, al Parlament Europeu: “L’Estat espanyol practica un supremacisme lingüístic que margina el català”

El president de la Plataforma per la Llengua ha explicat als eurodiputats que l'empresonament dels líders d'Òmnium Cultural i de l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, només es pot considerar com a presos polítics i ha demanat el seu suport per recuperar la normalitat democràtica a Catalunya
L'ONG del català exposa davant dels eurodiputats que la llengua catalana és discriminada de manera sistemàtica per part de l'administració i de la justícia espanyola

El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha comparegut aquest dijous al matí davant l'Intergrup de Minories Tradicionals, Comunitats Nacionals i Llengües del Parlament Europeu. Als eurodiputats, Escuder els ha remarcat, d'entrada, que el català és una llengua que té més de 10 milions de parlants en 3 estats de la UE, de manera que "no és pròpiament una llengua minoritària sinó que és una llengua minoritzada", perquè en àmbits com internet o els mitjans de comunicació és una llengua forta.
Escuder ha exposat al parlamentaris la situació política que viu Catalunya. Pel que fa als drets lingüístics, el representant de l'ONG del català ha sorprès l'auditori en informar-los que el català, que és la 14a llengua de la UE en nombre de parlants, pateix una situació de "discriminació estructural" per part de l'estat espanyol. Això es constata amb fets com que els treballadors públics no tenen la necessitat de saber la llengua pròpia de Catalunya o que només un 8% de les sentències judicials són redactades en català perquè "els futurs jutges no reben cap tipus de formació en català". "Els serveis públics ens neguen el dret a parlar català fins i tot al nostre propi territori", ha dit Escuder que ha explicat algunes agressions lingüístiques com la que un ciutadà va patir a l'aeroport del Prat quan es va dirigir en la seva llengua a un agent de la policia espanyola.
L'ONG del català ha aportat als eurodiputats els informes sobre les discriminacions a les webs de l'administració de l'estat -en què només un 1,6% es troben en català- i ha demanat que "la llengua catalana necessita un estat a favor per assegurar la seva
supervivència" ja que "l'estat espanyol practica un supremacisme lingüístic controlat per l'aparell administratiu de l'estat en què l'espanyol té la superioritat i busca marginar les llengües com el català, que acaben esdevenint minoritzades".
Òscar Escuder ha demanat als eurodiputats que treballin per permetre que el català pugui ser usat davant la Comissió Europea en les mateixes condicions que l'espanyol i que pressionin el president Antonio Tajani per poder usar aquesta llengua a l'eurocambra. A més, els ha instat a col·laborar amb la Plataforma per Llengua en el seguiment de procediments legislatius que puguin afectar l'estatus jurídic del català.
Defensa dels drets civils i polítics i petició de llibertat pels Jordis
Precisament, en la seva intervenció, Òscar Escuder també ha fet referència a la situació de fragilitat que els drets civils viuen a Catalunya a causa de la repressió que els poders de l'estat apliquen contra els moviments a favor del dret a decidir. Ha detallat que "a Catalunya estem vivint una situació anòmala en què ens peguen per posar urnes i ens posen a la presó líders de la societat civil que han convocat i organitzat de manera extraordinària i pacífica les més grans mobilitzacions dels darrers anys". Per això, la Plataforma per la Llengua ha traslladat als eurodiputats la necessitat que ajudin amb allò que puguin a fer saber que Espanya té, al segle XXI, presos polítics i que donin suport al seu alliberament.
Aquest ha estat un tema pel qual els eurodiputats s'han interessat molt durant les jornades de treball que la Plataforma per la Llengua ha fet aquesta setmana a la seu del Parlament Europeu a Estrasburg en què s'ha constatat, per tant, el gran interès que representats de molts països de la UE tenen amb la situació política que està vivint Catalunya. Òscar Escuder, ha explicat que "la majoria d'eurodiputats volen parlar llargament sobre com ens sentim i quins són els següents passos que farem com a nació europea". "Els eurodiputats ens traslladen que són conscients que l'Estat espanyol té a la presó persones que no han comès cap delicte, sinó pel fet de liderar un moviment social fort", ha conclòs Escuder.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin