Notícies ← Altres notícies

El govern espanyol tanca el 2016 amb 12 noves imposicions del castellà

A banda de les imposicions fixades mentre estava en funcions, l'executiu de Rajoy va seguir legislant de manera discriminatòria pels catalanoparlants durant els mesos de novembre i desembre.

La Plataforma per la Llengua va publicar a finals d'any un informe que mostrava com durant el temps que el govern de Mariano Rajoy va estar en funcions va aprovar fins a 52 mesures impositives del castellà, i sense tenir en compte el català. A aquestes 52 normes discriminatòries dels catalanoparlants s'hi han sumat, des de començament de novembre, 12 imposicions més.

Per exemple, una resolució del 14 de novembre preveu que els aspirants a mariner de pont de la marina mercant espanyola han d'acreditar la capacitat de donar ordres al timoner en castellà i anglès. A més, els candidats a mariner de màquines han de demostrar el coneixement de la terminologia i la nomenclatura dels espais de màquines i de l'equip en aquestes dues llengües, també necessàries per donar ordres i fer guàrdia. Aquestes competències lingüístiques, que es comprovaran en proves fetes en castellà i anglès, no es demanen en català, ni en cap altra llengua cooficial.

Altres àmbits professionals on el castellà serà o seguirà essent obligatori són el dels jutges (el català i el coneixement del Dret Civil propi són simples mèrits), el dels transportistes d'animals (hauran de tenir les autoritzacions en castellà) o el del Mercat de Valors. A més, fins a sis normes imposen el castellà en la documentació i l'etiquetatge.

Entre les noves mesures trobem dos reial decrets que regulen la venda de sèmola i la d'olives de taula:  l'etiquetatge d'aquests productes només és previst en castellà, i no s'estableix cap tractament equitatiu per al català. Finalment un altre reial decret delimita com a tasca del Ministeri d'Educació, Cultura i Esports la difusió de la "cultura en espanyol", sense cap referència a la cultura dels ciutadans de l'Estat amb una llengua pròpia diferent a la castellana

La Plataforma constata novament, com ja va fer al 2015 en les seves Balances Lingüístiques, que el castellà continua comptant amb un ordenament preferent que el blinda i imposa a expenses del català en l'àmbit  de les relacions públiques i privades dels catalanoparlants.

Pots consultar en aquest document Normativa aprovada pel govern espanyol durant els mesos de novembre i desembre del 2016 que discrimina el català.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin