La Plataforma per la Llengua País Valencià va presentat durant la passada campanya electoral tot un seguit de propostes de compromís sobre temes lingüístics als diferents partits polítics que concorrien a les eleccions del 27 de maig al Govern de la Generalitat valenciana. La iniciativa buscava que els diferents partits es comprometessin públicament a treballar per normalitzar l'ús de la llengua al País Valencià a partir del 27 de maig, tant si després dels comicis tindran responsabilitats de govern com si es queden a l'oposició.
La Plataforma per la LLengua ha vist necessari, en aquest sentit, presentar plantejar aquestes propostes, que no pretenen ser un programa absolutament tancat i definitiu, de política lingüística per la societat valenciana cap al ple ús del català com a llengua pròpia. És per això que l'iorganització va fer arribar als partits que concorrien als comicis 32 propostes, entre les quals, per exemple, hi ha: mesures legislatives per reforçar la unitat lingüística; desenvolupar l'Estatut al màxim pel que fa al reconeixement i extensió de la llengua; potenciar les oficines de garanties lingüístiques; aconseguir que l'etiquetatge com a mínim en valencià siga present en tots els productes distribuïts en l'àmbit territorial valencià; garantir que el valencià siga la llengua vehicular de les emissores públiques de ràdio i televisió; treballar per l'extensió de l'ús social de la llengua entre la nova immigració; vigilar que la toponímia a la xarxa de carreteres figure en valencià; o establir polítiques lingüístiques comunes amb els altres territoris de parla catalana, entre d'altres. Llegiu el document sencer amb les 32 propostes.
D'altra banda, la Plataforma per la Llengua Vallès també va enviar un document similar als partits que concorrien a les eleccions municipals de Sabadell. Les propostes van ser enviades a tots els partits, que van respondre de les següents maneres: CIU, ICV, ERC i Entesa per Sabadell van assegurar que subscrivien cadascuna de les 12 iniciatives proposades per la Plataforma per la Llengua. El PSC, tot i no fer esment directe a les iniciatives proposades, va assegurar que el Reglament per a l'ús de la llengua catalana a l'Ajuntament de Sabadell (2000) ja inclou els plantejaments fets per la Plataforma per la Llengua i es compromet a treballar també des del CPNL, així com a sensibilitzar i fer complir la Llei de Normalització Lingüística. El PP va manifestar, de manera molt genèrica, el seu acord amb algunes de les iniciatives i el seu desacord en d'altres. Descarregueu-vos el document amb totes les propostes.
La Plataforma per la Llengua valora positivament les respostes dels partits, ja que gràcies a aquestes declaracions, l'Ajuntament resultant de les eleccions del dia 27 podrà aprovar per un ampli acord la moció "A Taula, en Català", que compromet l'Ajuntament a consumir productes etiquetats en català (començant per les begudes) i que han aprovat ja més de 200 ajuntaments; o podrà, entre d'altres coses, donar compliment dels articles 9 i 11 de la Llei de Política lingüística, segons la qual el català és la llengua d'ús en les comunicacions, notificacions i en l'atenció pública de l'administració local i en tots els seus ens.
Amb motiu de les eleccions del dia 27, la Plataforma per la Llengua també ha fet arribar les seves propostes en matèria de normalització lingüística a altres ajuntaments catalans, com el de Barcelona.