Notícies ← Altres notícies

37 nous casos greus de discriminacions lingüístiques

En el funcionament quotidià de les administracions espanyoles es continuen produint moltíssimes discriminacions vers les persones i col·lectius que usen el català per relacionar-s'hi. La Plataforma per la Llengua presenta l'informe "«Si me hablas en catalán se suspende el juicio». Els drets lingüístics en via morta." amb 37 nous casos greus de discriminacions lingüístiques. 

5 dels casos recollits en aquest informe es denunciaran per primera vegada en la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes Interiors del Parlament Europeu el pròxim dijous 17 de març.

En només dos anys i mig, la Plataforma per la Llengua ha recopilat 37 nous casos greus de discriminacions lingüístiques que se sumen als casos denunciats amb anterioritat amb l'informe «En Español o nada. 40 casos de discriminació lingüística a les administracions públiques».

Es tracta de 37 nous casos que vulneren la legalitat, tenint en compte no només les lleis estatals o autonòmiques, sinó també que Espanya és un estat que ha ratificat de la Carta Europea de les llengües regionals o minoritàries i que, per tant, no pot discriminar els parlants d'aquestes llengües ni mantenir en el seu ordenament jurídic cap normativa que impedeixi d'usar-les.

Aquest matí, a l'oficina del Parlament Europeu a Barcelona, s'ha presentat l'informe amb la presència dels europarlamentaris Marina Albiol, (Esquerra Unida del País Valencià), Ramon Tremosa (CDC), Josep M. Terricabras (ERC), Francesc Gambús (Unió) i Ernest Urtasun (IC-EV). La Plataforma per la Llengua els ha entregat l'informe perquè puguin exposar-lo, posar-lo en debat i fer-ne seguiment mitjançant els canals europeus disponibles. Aquest mateix dijous 17 de març, a les 10.30h i a proposta de l'europarlamentaria Marina Albiol, es celebrarà un debat sobre els drets lingüístics a la Comissió de Llibertat Civil, Justícia i Assumptes Interiors del Parlament Europeu. Per primera vegada, les discriminacions lingüístiques seran tractades en aquesta Comissió europea enlloc de la Comissió de cultura.  

"«Si me hablas en catalán se suspende el juicio». Els drets lingüístics en via morta." mostra tan sols una part de les discriminacions de caràcter lingüístic que es produeixen. Les víctimes d'aquestes vexacions il·legals no denuncien en més d'una ocasió els casos ni els posen en coneixement de les entitats en defensa de la llengua per desconeixement o perquè tenen interioritzada com a normal una situació de subordinació dels parlants de les llengües minoritzades respecte les persones que utilitzen llengües més fortes.

La Plataforma per la Llengua espera que aquest informe pugui ser una referència per a denunciar el tractament discriminatori que reben molts ciutadans per raó de llengua com ja va ser l'informe «En español o nada», que va servir per a presentar una denúncia a la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal Martínez-Pereda, que ja va reconèixer a principis d'enguany que 7 dels 40 casos anteriors representaven clares vulneracions dels drets lingüístics i que 5 més eren casos que calia investigar en les respectives fiscalies provincials.

A través d'aquest mapa interactiu, trobareu geolocalitzades les 87 discriminacions lingüístiques detectades fins ara.


 

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin