Notícies ← Altres notícies

Per Sant Jordi... i sempre Utilitza la Llengua!!!

La Plataforma per la Llengua va celebrar la diada de Sant Jordi del 2003 sota el lema “Utilitza la llengua”, amb la voluntat decidida de dir sense complexos que la llengua catalana és una llengua d’acollida per uns i de futur per tots plegats. L'acte central va ser la plaça Catalunya de Barcelona, on hi va haver actuacions musicals i d'animació. També hi va haver lliurament de roses i enganxines i diverses parelles es van fer un petó col·lectiu.

En la diada de Sant Jordi s'ha de gaudir utilitzant la llengua, tant en l'amor com en la paraula. Podeu veure aquí el programa d'actes de la diada:

Dimarts, 22 d'Abril.

La Plataforma per la Llengua i Òmnium Cultural presenten el llibre: "L'enemic Invisible. Crida a la solidaritat, activisme de carrer 1985-1990". De Jordi Rodri.

Dimecres, 23 d'Abril. Acte central. Lloc: Plaça de Catalunya de Barcelona.

  • 17.00. Inflada de la figura gegant de la Plataforma per la Llengua
  • 17.30. Animació prèvia (Batocada- Percussió)
  • 18.00. Presentació i dinamització de l'acte per part de Carme Sansa i Pep Anton Muñoz (Peris)
  • 18.15. Petó col.lectiu amb llengua i per la llengua
  • 18.30. Lliurament de roses i enganxines als participants. Diverses parelles hi van assistir i es van fer un petó col·lectiu.

Adjuntem aquí la poesia d'en Miquel Desclot escrita especialment per a l'ocasió i el manifest que es va llegir al llarg de l'acte:

  • GENS I PARAULES. Sant Jordi de 2003.

Plantats en salomòniques molècules, els gens ens fan els animals que som.

Ens retreuen colors de milers d’anys, combinats en paletes metamòrfiques, ens componen figures sempre noves, dibuixades amb llapis de tots gruixos, ens tornen un passat de protozous que bregaven per fer-se macroscòpics, ens suggereixen un futur possible d’organismes tothora més complexos.

Ens fan ser jo, tu, ella, irrepetits, irrepetibles, en l’espai i el temps.

La mort d’un gen és una malaurança que empetiteix el cor de l’univers. Arrelades en cèl·lules arbòries, les paraules ens fan com no seríem.

Ens desclouen la flor del pensament, avivada en un tros de terra única, ens nodreixen la planta de l’amor, sement transformadora del desert, ens retornen els somnis dels besavis perquè encenguin els nostres amb nou foc, ens formen els desitjos i els inflamen perquè ens empenyin sempre més enllà.

Ens fan ser jo, tu, ella, irrepetits, irrepetibles, en l’espai i el temps. La mort d’una paraula és un desastre que empetiteix tota la humanitat.

Miquel Desclot. Abril de 2003

  • Manifest 23 d’abril de 2003. Llegit a la petonada col·lectiva.

La Plataforma per la Llengua, com a societat civil organitzada, us hem convocat a aquest acte avui, en la Diada de Sant Jordi, per fer-vos un petó amb i per la llengua.

Es tracta d’un petó col·lectiu i simultani, una eina perfecta per mostrar com entenem nosaltres la reivindicació i la celebració; perquè ens l’estimem i la volem ensenyar, sense complexos ni havent de demanar perdó. Perquè aquesta no és una lluita d’un sol dia, sinó que ha de ser un acte diari, on tothom sigui conscient que demanar les coses en català sigui un acte tan natural com fer-se un petó.

Per què a hores d’ara ens cal fer actes d’aquest estil? I per què aquesta perseverança per tal que la nostra llengua tingui l’espai que li correspon? Per què hi ha molts que no deixen que el català avanci amb normalitat com qualsevol altra llengua del món? Per què hi ha més de 200 disposicions que imposen l’espanyol (i encara moltes més que imposen el francès) i, en canvi, no podem legislar perquè el català estigui en condicions d’igualtat a casa nostra? Per què a l’Europa del segle XXI hi ha qui encara persisteix a obviar una llengua de més de 10 milions de parlants? Per què el català, la setena llengua de la Unió Europea avui, no és encara oficial? Per què no podem viure el cinema en català? Per què se’ns imposa l’espanyol a l’ensenyament? Per què? Per què?

Hi ha massa perquès!! Sovint per avançar hem de deixar els perquès enrera, posar fil a l’agulla per mirar de canviar les coses. I això és possible, i s’ha demostrat. La societat catalana està responent a les noves demandes per part de les persones que arriben de nou al nostre país. Són moltíssimes les iniciatives que han sorgit per ensenyar la nostra llengua. Així com també cada cop hi ha més persones que es queixen o que fan arribar la seva demanada per no ser atesos en català.

Tot suma perquè molts organismes, institucions i empreses es replantegin la seva política de comunicació i d’atenció al client. Darrerament hem vist com la ciutadania s’expressava a través de diverses protestes que han posat els governs en alerta. Alguns pensaran que haurà servit de poc, però de ben segur que haurà fet pensar a molts altres. Nosaltres els volem fer pensar i molt més del que ja ho han fet en matèria lingüística: vivint, estimant i utilitzant la llengua estàs fent la més gran de les manifestacions.

Utilitza la llengua ...perquè és la teva. ...per acollir totes les persones nouvingudes. ...per parlar pel telèfon mòbil ...per anar al cinema ...per a estudiar ...per llegir ...per anar a comprar ...perquè és la teva. ...per acollir totes les persones nouvingudes. ...per parlar pel telèfon mòbil ...per anar al cinema ...per a estudiar ...per llegir ...per anar a comprar ...per escollir ...per etiquetar. ...per imaginar, estimar i acariciar ...per gaudir, per tafanejar ...per opinar i solidaritzar-te ...per pensar, per rumiar, per al·lucinar ...per viure plenament en català ....per ser plenament ciutadans del nostre país, i així, esdevenir plenament ciutadans del món.. ...per viure plenament en català.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin