El català als fogons és un llibre de cuina que pretén a través de la llengua catalana donar a conèixer diferents receptes i tradicions culinàries d'arreu del món, informació diversa sobre cada una de les entitats que hi participen i sobre els països d'origen representats, així com curiositats diverses. El receptari és una eina que neix de la idea que el català suma, és una de les millors eines per a la inclusió social al nostre país, i alhora un eix vertebrador de la diversitat lingüística i cultural existent.
Les tres entitats catalanes de persones nouvingudes de Lleida, l'associació sociocultural Magrebeida, Centre Llatinoamericà de Lleida i l'associació de Senegalesos de Lleida i província han elaborat tres noves receptes:
Cuscús dolç amb ametlles i canyella, (?????), una recepta del Marroc, Guacamole mexicà, (Ahuacamolli), i arròs amb peix, (thiebu djene), un plat típic de Senegal.
L'acte va cloure amb una presentació detallada dels tres plats per cadascuna de les entitats i desprès tots els assistents van poder fer el tast dels tres plats ja cuinats prèviament per les entitats, cosa que va permetre tancar la presentació en un bon ambient en què el català va formar part de les converses entre els assistents.