1- Que el contingut de la carta no es mou dins d'un marc democràtic. En volem destacar alguns fragments com ara: "¿Y cómo se garantiza que el usuario conozca y comprenda esas informaciones de las que debe disponer (Informacions als consumidor)? Pues imponiendo la obligación de que tales informaciones figuren en una lengua que conozca y comprenda. ¿Y cual es esa lengua? Pues en España, el castellano, que es la que todos los españoles tienen el deber de conocer y el derecho de usar.../Desde este punto de vista, a nadie debería estrañar que las empresas que incumplan sus obligaciones en este ámbito, sean sancionadas...../" o bé: "Y lo que la Constitución diseña en el ámbito lingüístico es un marco de libertad en el que los derechos predominantes y en el que el campo de las obligaciones se restringe a ese mínimo imprescindible que impone la necesidad de una lengua común a todos (el castellano)". I, parlant del català i de les altres llengües diferents als castellà: "Flaco favor se hace a una lengua cuando se impone su uso".
2- Que la Defensora del Pueblo defensa la imposició de la llengua castellana per sobre els drets dels ciutadans, i advoca per l'existència de ciutadans de primera i ciutadans de segona, és a dir, per la discriminació dels ciutadans espanyols en funció de la seva llengua.
3- Que les afirmacions de la Sra M. Luisa Cava de Llano són discriminatòries i reflecteixen un llenguatge que era propi i habitual durant els anys de la dictadura franquista. Les seves afirmacions són un atac a la dignitat dels ciutadans catalans, que són considerats de segona.
És per això que la Plataforma per la Llengua:
1- Exigeix respecte i un tracte igualitari per a la llengua catalana, tal com passa amb totes les llengües de la UE que són comparables a la nostra. No hi ha cap llengua a la Unió Europea amb tants parlants com el català o que representi un percentatge tant alt de parlants de l'estat en què es parla que no sigui plenament oficial en aquest estat, amb totes les conseqüències que se'n deriven en les diverses legislacions i àmbits i en igualtat de condicions amb l'altra llengua oficial (que en aquest cas és el castellà).
2- Denuncia que a Catalunya hi ha més de 500 disposicions legislatives que imposen el castellà a Catalunya i a la resta de territoris de llengua catalana (vegeu l'estudi a http://www.plataforma-llengua.cat/estudis/interior/60), començant per la mateixa constitució espanyola, l'única d'Europea que després d'un període de dictadura conserva la preferència i el deure únic de conèixer una llengua havent-hi llengües pròpies amb tants parlants com el català.
3- Informa que traduirà a l'anglès i al francès la carta de la Defensora del Pueblo i que la farà arribar a instàncies europees per tal de denunciar aquestes declaracions i evidenciar la situació de discriminació de la llengua catalana.
4- Proposa als partits polítics que concorren a les eleccions del Parlament de Catalunya que es comprometin a treballar en pro de la llibertat i la cohesió social, i que denunciïn la imposició de la llengua castellana i la discriminació del català que la Defensora del Pueblo defensa.
5- Demana, així mateix, a les formacions polítiques que concorren a les eleccions que actuïn i legislin per tal que els ciutadans catalanoparlants deixin de ser la comunitat més desprotegida legalment (en relació amb les comunitats lingüístiques comparables d'aquest context, i per tal que s'equiparin al reconeixement de la resta de països de la Unió Europea i deixin de ser una excepció).
6- Insta a que, tant el nou president del Govern de la Generalitat de Catalunya que surti escollit pel Parlament com les formacions polítiques que hi siguin representades tinguin un compromís amb la llengua catalana. Aquest compromís ha de ser ferm, ambiciós i intel·ligent per superar els efectes de l'alta politització de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol i de les actuacions de la senyora M. Luisa Cava de Llano.
7- Fa, finalment, una crida a treballar per la llengua catalana en la propera legislatura.