Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua demana un compromís per la llengua a les forces que concorren a les eleccions del Parlament de Catalunya

Amb motiu de les eleccions al Parlament de Catalunya la Plataforma per la Llengua ha elaborat un document instant a les diverses forces polítiques que hi concorren que expliquin el seu compromís per realitzar polítiques en l'àmbit de la llengua. Els partits polítics han respost de maneres diverses, però majoritàriament han expressat la seva predisposició positiva a seguir treballant qüestions relatives a la llengua catalana.

L'objectiu de la Plataforma per la Llengua era el d'establir un diàleg amb les formacions per poder conèixer les mesures previstes per tal d'avançar vers el ple reconeixement dels drets lingüístics dels catalanoparlants, en igualtat de condicions amb la resta de comunitats lingüístiques europees i de l'entorn de països de tradició democràtica amb un nombre similar de parlants.

El document elaborat recull 10 punts fonamentals, relatius a àmbits com ara el dels drets dels consumidors, l'aplicació de la llei d'acollida, la plena oficialitat del català per tal que sigui llengua oficial d'estat o l'equiparació de les obligacions dels ciutadans i les empreses existents a favor del castellà (amb més de 500 disposicions impositives del castellà a casa nostra), també per al català. En definitiva, es demana a les formacions polítiques que incideixin per tal que els ciutadans catalanoparlants deixin de ser la comunitat més desprotegida legalment en relació amb les comunitats lingüístiques comparables d'aquest context, i per tal que s'equiparin al reconeixement de la resta de països de la Unió Europea i deixin de ser una excepció.

El document es va fer arribar a Convergència i Unió, Partit dels Socialistes de Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya, Partit Popular, Iniciativa per Catalunya Verds, Ciutadans, Reagrupament i Solidaritat Catalana. Amb l'excepció de Ciutadans i del Partit Popular, la Plataforma per la Llengua constata l'interès de la gran majoria de les formacions polítiques contactades, que s'han mostrat receptives al document elaborat i a la necessitat de treballar en favor de la llengua. En les darreres setmanes s'han mantingut reunions amb les formacions que han respost al nostre document i s'ha pogut comprovar la necessitat de continuar treballant de manera decidida en favor de la llengua catalana.

És per això que la Plataforma per la Llengua demana que tant el nou president del Govern que sigui escollit pel Parlament de Catalunya com les formacions polítiques que hi siguin representades tinguin un compromís amb la llengua i cultura catalanes. Aquest compromís ha de ser ferm, ambiciós i intel·ligent per superar els efectes de l'alta politització de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol, els efectes de la qual ja es fan notar en els nombrosos recursos que ja s'han presentat en contra de lleis aprovades àmpliament pel Parlament de Catalunya i amb el convenciment d'avançar per tal que el català deixi de ser la llengua més desprotegida d'Europa en relació al nombre de parlants.

Amb aquest document, la Plataforma per la Llengua vol recordar a les formacions polítiques que els dèficits en el tractament del català per part de l'Estat espanyol són excepcionals en el context dels països de tradició democràtica, i fa una crida a treballar per la llengua catalana.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin