Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua i 8 sindicats d’estudiants recullen 15.000 postals signades per impulsar el català a les universitats

La Plataforma per la Llengua i vuit entitats i sindicats d'estudiants (el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, la Plataforma Universitària pel Català, l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya, la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya, l'Associació d'Estudiants Progressistes, Estudiants en Acció, Bloc d'Estudiants Agermanats i Joves de Mallorca per la Llengua) van cloure ahir la campanya "A la universitat en català!".

La campanya ha durat gairebé un any amb l'objectiu de reivindicar que el català tingui una posició sòlida a les universitats i que no hi estigui discriminat. Durant aquests mesos s'ha incidit en la implicació de la ciutadania i més específicament de l'alumnat universitari per aconseguir impulsar l'ús de la llengua catalana a la universitat, tant pel que fa a l'administració com a la docència, a la recerca i als programes d'intercanvi. La visualització més clara de tota aquesta feina ha estat el fet que 15.256 persones s'han adherit a la campanya i a les reivindicacions signant postals en favor del català a la universitat.

Amb l'objectiu de donar a conèixer els resultats de la campanya s'han enviat cartes a tots els rectors de les universitats catalanes, en gran part sustentades amb fons públics, on els expliquem les 10 reivindicacions que sustenten la campanya, i també els hem fet arribar l'acta notarial certificant els milers de signatures i adhesions recollides els darrers mesos. Aquesta acta, els resultats de la campanya i les mesures que s'emprendran a partir d'ara també s'han presentat al conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, i al Comissionat d'Universitats i Recerca.

Totes aquestes adhesions no haurien estat possibles sense la col·laboració d'entitats, de sindicats d'estudiants i de moltes persones a títol individual: en concret, la recollida de postals ha implicat la participació de més de 140 entitats i de 2.000 persones, 200 dels quals han estat voluntaris i voluntàries que han recollit activament adhesions. Precisament un dels aspectes que fa que la campanya tingui més força que és que s'ha comptat amb la participació de sindicats del País Valencià, de les Illes i de Catalunya, i entitats de diferents sensibilitats polítiques que s'han aplegat per treballar plegades en favor del català a la universitat. Per a més informació, podeu visitar el web www.alauniversitatencatala.cat.

Al llarg de la campanya s'ha incidit en diferents aspectes i punts específics. D'entre aquests en volem destacar els següents:

Poder rebre l'ensenyament de tots els graus íntegrament en català. L'alumnat que ha estat escolaritzat en català ha tingut el català com a llengua vehicular d'aprenentatge. Volem que adquireixi el vocabulari científic i professional, també en català, i això ho ha de fer a la universitat. Exigim que l'alumne que ho vulgui pugui rebre l'ensenyament de tots els graus íntegrament en català.

Que tot el professorat que s'incorpori a les universitats conegui suficientment la llengua catalana. Aquesta petició ha quedat recollida en part en la recent aprovació del decret que regula el coneixement de la llengua catalana i la seva acreditació per part del professorat contractat per les universitats catalanes. Demanem que s'estableixi l'exigència d'un determinat nivell de llengua catalana per al professorat fix de nova contractació a les universitats. Aquest decret representa un primer pas important, tot i que ara caldrà demanar a les universitats que el compleixin. El deure de conèixer el català per part del professorat estable de les universitats catalanes és tan obvi que sembla impossible que hagi estat motiu d'un debat durant tants anys.

Que hi hagi un reconeixement oficial de la recerca feta en català així com també que hi hagi bibliografia específica en català. És important que les nostres universitats siguin universitats de referència i que excel·leixin en la docència i en la recerca. Per això cal que el català sigui llengua de recerca a tots els efectes. Per poder-ho ser també és necessari desenvolupar el vocabulari científic i tècnic de la nostra llengua, així com divulgar-lo. Per tal que els futurs professionals siguin lingüísticament competents en el seu àmbit, cal que disposin de bibliografia específica en català i que les universitats s'hi comprometin i se'n responsabilitzin.

La Plataforma per la Llengua endegarà ara una segona fase d'aquesta campanya que tindrà l'objectiu de fer un seguiment de la situació del català a tot l'àmbit universitari per donar compte a la societat de la realitat lingüística universitària.

 

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin