Notícies ← Altres notícies

Presentació a Palma dels informes sobre l’anomalia lingüística espanyola

El proper 13 de juliol la Plataforma per la Llengua presentarà a la Ciutat de Mallorca el conjunt d'informes, agrupats sota el títol de L'anomalia espanyola; el català, la llengua més desprotegida d'Europa en relació al nombre de parlants, arran de la situació excepcional que pateix la llengua catalana a l'Estat espanyol.

A més d'una roda de premsa al matí, hi haurà una presentació oberta a tothom, organitzada per l'Obra Cultural Balear, a les 8 del vespre a Can Alcover - Espai de Cultura (C. de Sant Alonso, 24, de Palma).

Els informes que es presenten ja es van fer públics aquest febrer a Barcelona, i pretenen reflectir alguns aspectes de la situació excepcional que pateix la llengua catalana. Els tres informes comparen el reconeixement legal que té el català a l'Estat espanyol amb la situació que tenen altres llengües amb un nombre similar de parlants en el context europeu i en d'altres països plurilingües. La conclusió és que la legislació de l'Estat espanyol fa un tracte discriminatori vers el català, i que la nostra llengua és la menys protegida de la Unió Europea si la comparem  amb la resta de llengües que tenen un nombre similar de parlants. Els informes, per exemple, destaquen el tracte impositiu desmesurat que aplica el Govern espanyol, amb almenys 500 lleis que imposen la llengua castellana al nostre territori. També s'han analitzat els llocs web institucionals de diversos països multilingües, amb la conclusió que també en aquest context el català és un cas únic de maltractament institucional. El català és l'única llengua d'entre les analitzades amb un nombre similar de parlants que és marginada en els webs institucionals de la casa reial, el govern, el parlament, l'exèrcit o el tribunal constitucional, entre d'altres. Finalment, es fa una comparativa de la consideració de llengües oficials en els estats de la Unió Europea i l'espai Schengen. Igualment, totes les llengües que tenen un nombre similar de parlants al català o que representen un percentatge similar respecte el total de l'estat són sempre oficials de l'Estat: totes, llevat de la catalana. Podeu consultar els documents respectius al web de la Plataforma per la Llengua a:

 

?       500 disposicions impositives del castellà a casa nostra. 500 exemples de normatives, reglaments i disposicions vigents que obliguen o estableixen de manera impositiva el castellà en les activitats i relacions amb l'administració als ciutadans i empreses del domini lingüístic català dins de l'Estat espanyol a desembre del 2009. Vegeu l'informe en aquest enllaç. (http://www.plataforma-llengua.cat/estudis/interior/60)

 

?       Presència de les llengües pròpies en webs oficials de països multilingües. Comparació dels casos espanyol, suís, finès, belga i canadenc. Vegeu l'informe en aquest enllaç. (http://www.plataforma-llengua.cat/estudis/interior/64)

 

?       Tractament oficial de les llengües en els països de la Unió Europea i de l'espai Schengen. Comparativa en el reconeixement de l'oficialitat de les llengües en relació a les llengües pròpies més parlades de cada país. Vegeu l'informe en aquest enllaç. (http://www.plataforma-llengua.cat/estudis/interior/63)

 

 

Presentació-resum de tots tres informes. Vegeu-la en aquest enllaç (http://www.plataforma-llengua.cat/estudis/interior/61

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin