"La societat civil té un paper clau, fonamental. Ningú mou fitxa si des de baix no hi ha reivindicacions ni queixes", alerta Biel Pallarès. Estudiant d'Enginyeria Civil de 21 anys i voluntari de la comissió d'Educació de Plataforma per la Llengua des de fa un any i mig, creu que "la gent detecta que el català s'utilitza menys i s'està conscienciant per actuar" i considera que "la llengua s'està posant al centre de moltes reivindicacions".
Pallarès ho ha defensat aquesta setmana a Nació Digital i a "La nit dels ignorants" de Catalunya Ràdio, que l'han entrevistat per valorar les dades de l'InformeCAT i per conèixer com funciona el voluntariat lingüístic, una eina clau per a la promoció del català.
La relació de Pallarès amb l'ONG del català ve de lluny. "Feia molts anys que estava subscrit al butlletí informatiu de Plataforma per la Llengua i ara fa un any i mig m'hi vaig voler implicar", explica. "Vaig buscar quines opcions de voluntariat hi havia i vaig veure que a la comissió d'Educació podria aportar-hi el meu gra de sorra, perquè soc universitari", afegeix.
"El punt positiu de Plataforma per la Llengua és que té un objectiu molt clar, que és fomentar la llengua i, si una persona està interessada a involucrar-se en aquest tema, li ofereix molts àmbits de voluntariats que es poden adaptar molt bé a les necessitats i als punts forts de cadascú", diu Pallarès.
En el seu cas, com a universitari, participa en la comissió d'Educació. "El que fem és decidir quines seran les accions de Plataforma en aquest àmbit, des d'educació primària fins a universitats, i també ajudem en la documentació i la diagnosi a partir de les eines que ens arriben", detalla.
Però no solament es queden en l'anàlisi. "Fa un any vaig proposar que es dugués a terme una campanya que ajudés els estudiants universitaris a presentar queixes per temes de llengua i tot just fa unes poques setmanes l'hem llançada", explica. Pallarès es refereix a la campanya "La universitat, en català!", que considera que "era un buit, una necessitat dels estudiants" i que "finalment ha tirat endavant".
El voluntariat permet "treballar per un motiu que t'interessa i t'involucra", diu Pallarès, "i, a més, a Plataforma per la Llengua hi ha molt bon 'rotllo' i també fas el teu grup i coneixes gent que té gustos similars!", afegeix. Queda clar que no tot és fer feina.
Poder viure plenament en català també depèn de tu. Fes-te voluntari de Plataforma per la Llengua!