Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua anuncia que crea el premi Martí Gasull a la defensa i promoció del català durant un multitudinari acte d’homenatge a l’activista

La Plataforma per la Llengua convocarà aquest any un premi que s'atorgarà a persones físiques o jurídiques que hagin contribuït de manera notable a la millora de la situació de la llengua en l'àmbit lingüístic català i que portarà el nom de Martí Gasull i Roig, el fundador i impulsor de l'entitat, mort fa més de tres mesos en un accident de muntanya a l'Himàlaia. L'anunci el va fer el president de l'entitat, Òscar Escuder, en el marc d'un multitudinari acte d'homenatge a Gasull, que va exhaurir les localitats de la sala gran del Teatre Nacional.

L'acte  va aplegar ahir una àmplia representació institucional i de la societat civil del país. Amb aquest acte, presentat i conduït per la periodista Mònica Terribas, l'entitat va recordar la figura de Gasull i va fer un repàs de la seva trajectòria personal i professional i del seu imprescindible paper en l'extensió de l'ús social de la llengua catalana.

L'homenatge va combinar elements audiovisuals vinculats a la trajectòria vital, professional i ideològica de Martí Gasull, com el cant coral, la muntanya o el país, i aquests elements es van traduir en intervencions dalt de l'escenari i també en actuacions musicals en directe provinents d'arreu dels Països Catalans. Així, durant tota la nit dalt de l'escenari hi van aparèixer persones com el muntanyenc Nil Bohigas, o també cares anònimes, com un grup de catalans de nom "Martí" o "Martina", que van llegir diversos textos i poemes. A més, membres de les corals La Fuga, Cantiga i Genciana, de Gràcia, van cantar la cançó Se canto, cançó occitana considerada l'himne d'Occitània, harmonitzada pel director Poire Vallvé des d'una pantalla a l'escenari. Entre les actuacions en directe cal destacar les de la formació valenciana Al Tall, que va interpretar la coneguda El cant dels Maulets, el menorquí Cris Juanico, que va fer una versió del tema de Ja t'ho diré Si véns i el pianista català Manel Camp, que va tocar una versió en piano de Viatge a Ítaca, de Lluís Llach. En les seves intervencions posteriors a l'actuació, tots tres van denunciar les agressions que pateix el català arreu del territori.

L'acte es va dissenyar de manera que va ser simultàniament un homenatge a Martí Gasull però també un compromís per la llengua catalana, en un moment en què s'han intensificat els atacs de tota mena contra el català. Així, l'acte volia fer prendre consciència, a través del record de l'exemple i de la feina feta per Martí Gasull, de la importància de les actituds fermes individuals de tots plegats i de la feina capdavantera i rigorosa que realitza i continuarà realitzant la Plataforma per la Llengua.

Gasull va perdre la vida al mont Manaslu, a l'Himàlaia, quan una allau va caure sobre el campament base on descansaven ell i altres companys d'expedició. Martí Gasull era un alpinista experimentat i havia fet diverses expedicions a l'Himàlaia. La seva mort va ocasionar centenars de mostres espontànies de suport i de condol. A més, diverses entitats i institucions han premiat a títol pòstum la seva fructífera trajectòria en el món de l'activisme lingüístic. L'últim guardó que ha rebut ha estat la Creu de Sant Jordi a títol pòstum atorgada per la Generalitat de Catalunya.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin