Tallers per a joves

Plataforma per la Llengua ofereix una sèrie de tallers adreçats a joves per a fomentar l'ús del català a través de la música i les noves tecnologies. Pots consultar el catàleg de tallers que ofereix l'entitat aquí:

  • Tallers de rap

    Actualment el rap s'ha convertit en un dels estils musicals amb més incidència entre el públic jove d'arreu del món. En l'àmbit lingüístic català, cada cop són més els músics que aposten per escriure i rapejar en llengua catalana.

    Per contribuir a la plena normalització del català en aquest àmbit, la Plataforma per la Llengua, en col·laboració amb el cantant de música urbana Nel·lo C, ha impulsat els tallers de rap en català adreçats a joves d'instituts i entitats de lleure. Aquestes sessions consisteixen en una primera part introductòria en què es descobreixen i s'analitzen diferents exemples de rap en català i una segona en què els nois i les noies escriuen les seves pròpies lletres i acaben rapejant-les sobre una base instrumental, i així creen una cançó de rap en català. De manera lúdica i amena, els joves treballen aspectes com la creativitat, la capacitat d'improvisació, el treball en equip o el sentit del ritme.

  • Taller de xarxes socials

    Actualment, a ningú no se li escapa que internet és l'univers on tot succeeix, i les xarxes socials s'han convertit en les actuals places públiques, on la informació corre sense parar i tot es comenta. L'ús quantitatiu i qualitatiu d'una llengua també es mesura a través de la presència a internet i a les xarxes socials. En el cas de la llengua catalana, podem constatar com ha aconseguit importants quotes d'espai a internet, però el cert també és que queden assignatures pendents, i una és al camp de les xarxes socials entenent-les com a espai de relacions personals.

    En el taller, dinamitzat per un influenciador, els alumnes reflexionaran al voltant dels missatges i continguts que es tracten a les xarxes socials, i després també crearan el seu propi contingut en català amb l'orientació i assessorament de l'influenciador.

  • Tallers de mems

Durant els darrers anys els mems s'han convertit en un fenomen viral i un dels grans protagonistes del món virtual. Aquestes creacions amb missatges crítics i còmics tracten de l'actualitat política, els esports o la música, entre molts altres temes. Després d'analitzar alguns d'aquests continguts virtuals, la Plataforma per la Llengua va detectar-hi una presència gairebé inexistent del català. Per tal de contribuir a revertir aquesta situació i a normalitzar l'ús del català a la xarxa, l'entitat ha impulsat diverses accions com aquests tallers de dues hores en què es reflexiona sobre l'ús del català a Internet i es donen les eines necessàries als alumnes perquè puguin crear els seus propis mems.

  • Tallers de teatre

    Des de l'antiguitat més remota, el teatre ha estat una eina de coneixença individual i comunitària, de comunicació i de cohesió grupal. És explicant i escoltant històries -posant-nos a la pell o creient-nos la ficció d'uns personatges més o menys allunyats a nosaltres- que aprenem i ens eduquem amb els seus errors i les seves victòries. Compartim les seves emocions més lluminoses, però també les més fosques. El teatre, com totes les arts, és una eina imprescindible per viure en una societat cohesionada, lliure i plural.

    El taller és una primera aproximació al món interpretatiu a partir de diferents exercicis i jocs en llengua catalana. Es tracta d'unes sessions dinàmiques i divertides que ens permeten treure les vergonyes, riure, sortir de la nostra zona de confort, jugar i aprendre a comunicar-nos i, alhora, normalitzar l'ús del català de manera totalment espontània i natural.

  • Taller de diversitat lingüística

    Amb el lema de Plataforma per la Llengua "El català, llengua comuna", aquest taller gira al voltant de les idees centrals tant de la diversitat lingüística com del català com a llengua comuna, de manera més concreta. Pretén transmetre tant coneixements elementals de lingüística com valors de tolerància a la diversitat i de valoració de la llengua catalana com a llengua vertebradora de la societat catalana.

    A més, es proporcionarà al centre una proposta didàctica per preparar els alumnes abans i després del taller, per tal que es pugui treballar, a banda de les hores que dura el taller, el valor de la diversitat lingüística i cultural.

  • Tallers de glosa

    La Plataforma per la Llengua, en col·laboració amb l'associació de foment del glosat Cor de Carxofa, organitza tallers dirigits a joves d'instituts i entitats de lleure amb l'objectiu de recuperar i promocionar aquesta tradició popular i convertir-la en una eina de cohesió entre els joves.

    La glosa és una composició popular, oral i rimada, i normalment improvisada en el mateix moment en què es declama. Des del 2016, la Plataforma per la Llengua i l'Associació Cor de Carxofa han organitzat tallers de glosa entre els joves de diverses escoles i instituts. Amb aquesta activitat volem posar en valor les diferents variants de cançó improvisada, la seva ubicació territorial i també la funció que compleixen en aquests indrets des de fa molts anys com a motor lingüístic de manteniment dels diferents parlars del nostre territori.

Vols contractar algun d'aquests tallers al teu institut o centre de lleure? Contacta'ns i t'enviarem més informació:

Tel.: 93 321 18 03
A/e: tallers(ELIMINAR)@plataforma-llengua.cat