Nòvas ← d’Autras notícias

Reivindiquem la llengua a Catalunya en el marc de Sant Jordi amb una nova edició de la Setmana pel català

Entre el 22 i el 27 d'abril, Plataforma per la Llengua organitza diferents actes arreu de Catalunya per estimular la implicació col·lectiva amb el català, i sensibilitzar sobre la importància de parlar-lo sempre

El dia de Sant Jordi l'entitat serà present a Barcelona, Badalona, Tàrrega, Girona, Cerdanyola del Vallès, Sabadell i Sitges

Una setmana abans, el dilluns 14 d'abril, l'entitat arrencarà una nova campanya de Radars lingüístics per detectar retolació comercial que exclogui el català 

Plataforma per la Llengua organitza, un any més, la Setmana pel català coincidint amb la diada de Sant Jordi. Els actes, organitzats per la delegació de l'entitat a Catalunya, s'allargaran del 22 al 27 d'abril, i tenen per objectiu sensibilitzar la població sobre la rellevància de parlar sempre en català i impulsar el compromís personal i col·lectiu amb la llengua. Malgrat començar el 22, ja des del dia 14 l'entitat reivindicarà l'activisme amb una campanya de Radars lingüístics per detectar retolació comercial que exclogui el català. Pel que fa al dia de Sant Jordi, l'entitat serà present a Barcelona, Badalona, Tàrrega, Girona, Cerdanyola del Vallès, Sabadell i Sitges. 

La Setmana pel català arrencarà el dimarts 22 d'abril i cada dia, durant sis dies, es proposarà reivindicar la llengua en un àmbit concret: el 22 d'abril, a la justícia; el 23, a la música i la cultura; el 24, al comerç; el 25, a la salut, la cultura i el còmic; el 26, a la literatura, i el 27, al lleure infantil i juvenil. Ja des del dilluns 14 d'abril, però, l'entitat reivindicarà l'activisme lingüístic, coincidint amb  l'inici d'una nova campanya de Radars lingüístics, que s'allargarà fins al 27 d'abril. En aquesta ocasió, la campanya fa una crida a detectar retolació comercial que exclogui el català. Impulsat pel grup local de l'entitat a Barcelona, la campanya es proposa recollir retolació de botigues de tot Catalunya que no respecti la normativa de política lingüística. Qui en vegi, en podrà informar a través d'un formulari web.

El dimarts 22 d'abril a les 18 h engegarà pròpiament la Setmana pel català amb la presentació del segon llibre de microrelats del Col·legi d'Advocats de Sabadell. Plataforma per la Llengua col·labora en l'edició del llibre, i la directora de l'entitat, Rut Carandell, hi intervindrà per compartir projectes de Plataforma per la Llengua en defensa del català en l'àmbit judicial. 

El dia de Sant Jordi serà un dia de moltes activitats, que es concreten a continuació, i, pel que fa al dijous 24 d'abril, a les 18.30 h el Centre Cívic d'Olesa de Bonesvalls acollirà la xerrada "Conèixer i saber exercir els nostres drets lingüístics en el consum". F. Xavier Dengra, coordinador d'Empresa i Consum de Plataforma per la Llengua, explicarà quins són els drets dels consumidors a Catalunya pel que fa a la llengua, i també quines obligacions tenen les administracions i els comerços. 

  • Si vols defensar la llengua amb nosaltres, ara és el moment: fes-te soci de l'entitat i fes pinya amb els més de 26.000 socis que ja ens donen suport: fes-te'n soci en 3 minuts!

La Setmana pel català continuarà amb diversos actes el 25 d'abril. Per una banda, a les 18 h al CAP de Sitges, el president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, farà una xerrada sobre els drets lingüístics dels catalanoparlants en l'àmbit de la salut, i oferirà exemples de bones pràctiques en matèria de llengua. Escuder, que és metge cirurgià maxil·lofacial de l'Hospital Universitari del Parc Taulí, estarà acompanyat de Rosa Maria Codina, exmetgessa del CAP de Sitges.  

El mateix 25 d'abril a les 17 h a la llibreria Kritik de Vic es farà un taller de doblatge que organitza l'agrupació comarcal d'Osona-Garrotxa i la delegació territorial de l'entitat a Catalunya. Aquest taller d'iniciació serà una manera amena de provar el món del doblatge en català amb l'ajuda de Francesc Fenollosa, actor de doblatge. També divendres, es farà un cinefòrum a l'Espai Texas de Barcelona. El mateix dia a la nit, al bar Noa Noa de Barcelona (carrer Villarroel, 71), es farà el pòdcast Travesti llegida: la lectura com a acte de transgressió a càrrec d'Àlex Marteen. Serà un programa especial de Sant Jordi, que combinarà música i literatura.  

El dissabte 26 d'abril a les 11 h el Casino El Prado de Sitges acollirà una nova edició de "Dit i Fabra", una activitat que combina una càpsula teatral sobre la figura de Pompeu Fabra, que protagonitza Òscar Intente, amb una xerrada-debat posterior sobre llengua amb la participació de la sociòloga Marta Rovira. Plataforma per la Llengua col·labora amb la Federació Catalana d'Ateneus de Catalunya per organitzar  aquest format en diferents ateneus del Principat, i hi treballa conjuntament per impulsar la llengua en els àmbits d'acció de la federació. A més, el mateix dissabte, l'entitat tindrà un estand informatiu a la Mostra d'entitats que organitza l'Ajuntament d'Argentona.  

Finalment, el diumenge 27 d'abril, l'entitat organitzarà una jornada de jocs de 16 h a 20 h a la Sala Clavé de la Unió de Sant Cugat del Vallès, en què infants i joves podran jugar a videojocs en català. Es tracta de la primera activitat de "Camí al SAGA", amb què Plataforma per la Llengua trasllada l'esperit de SAGA, saló del gaming, arreu de la geografia catalana durant tot l'any. En el marc d'aquesta jornada, també s'oferirà una xerrada per famílies sota el títol "A casa, juguem bé a videojocs". 

Sant Jordi arreu de Catalunya 

Pel que fa al dia de Sant Jordi, Plataforma per la Llengua serà present a Barcelona, Badalona, Tàrrega, Girona, Cerdanyola del Vallès, Sabadell i Sitges. A Barcelona, l'entitat tindrà situada la parada al xamfrà de Rambla Catalunya amb Carrer Consell de Cent, on es podrà comprar marxandatge propi i algunes novetats i clàssics editorials en català. A més, hi signaran llibres l'Associació Sense Ànim de Lucre Softcatalà (Les aventures de Softcatalà, Ed. del 1979) i els autors Antoni Gelonch (Com som els catalans, Viena Edicions), Blanca Llum Vidal (Tan bonica i tirana, Ed. Proa), Jordi Martí Monllau (El mite del bilingüisme i altres textos per a descolonitzar la ment, Ed. del 1979), Gerard López Fageda (Treu la galleda! El català s'enfonsa, però tu el pots salvar, Més Llibres), Antoni Beltran (Ensenya'm la llengua, Ed. Gavarres); Josep Vicent Frechina (Sempre a la contra i avant. La història de ZOO a través de les seues cançons, Sembra Llibres), Francesc Gisbert (La resistència lingüística. Un món de llengües, Ed. Bromera) i Ada Parellada (Conciliar cuina i vida, Ed. Efadós SL). A més, també passarà per la parada Àlex Marteen.  

D'altra banda, a la parada de Badalona passaran Francesc Lleal, autor de La vida a bord d'un vaixell mercant (Pagès Editors); Josep Estruch, autor d'Històries de paraules. Vocabulari i fraseologia de Badalona (Ed. Pont del Petroli) i Antoni Beltran, que ha escrit Ensenya'm la llengua (Ed. Gavarres). 

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin