Notícies ← Altres notícies

23 entitats vinculades a la immigració presenten per sisè any consecutiu l'acte "El català, llengua comuna", que se celebrarà el dia de Sant Jordi

Vint-i-tres associacions de persones immigrades i organitzacions de suport a les poblacions immigrades tornaran a celebrar per Sant Jordi l'acte "El català, llengua comuna". És una jornada que té com a objectiu destacar el català com a element d'inclusió de les persones nouvingudes i com a eina que contribueix a la cohesió social. L'acte començarà el pròxim 23 d'abril a les 10 del matí a l'escola Ferran Sunyer, i continuarà a les 17:30 de la tarda i fins la nit a la plaça Universitat de Barcelona.

Les activitats començaran a l'escola Ferran Sunyer, on s'hi realitzaran diferents tallers, com ara el del passaport de les llengües, el de xapes, el de manualitats i un espai de contacontes. Tot plegat finalitzarà amb la realització del trencaclosques El català, llengua comuna, que crearan els 300 alumnes del centre. A la tarda, les activitats es desenvolupen a la plaça Universitat de Barcelona, i la música, com ve essent costum, hi tindrà un paper central. A més, durant tot el dia hi haurà una carpa d'entitats, on aquestes informaran de les activitats que realitzen durant tot l'any.

Les entitats que coorganitzen l'acte són les següents: Plataforma per la Llengua, Asociación de Mujeres Ecuato-guineanas E'Waiso Ipola, Asociación de Profesionales Bolivianos en Barcelona (APBB), Associació Catalana de Residents Senegalesos, Associació Cultural, Educativa i Social Operativa de Dones Pakistaneses (ACESOP), Associació d'Amics del Poble Marroquí (ITRAN), Associació d'Estudiants i Investigadors Xinesos de Catalunya, Associació de Dones Amazigues Tamettut, Associació de Treballadors Immigrants i Marroquins de Catalunya (ATIMCA), Associació de Treballadors Pakistanesos, Casa Eslava, Centre Cultural Islàmic Camí de la Pau, Centre Bolivià Català, Comunitat Palestina de Catalunya, Cornellà Sense Fronteres (membre del grup Agraw Amazic N Katalunya), El Mirador dels Immigrants, Els Altres Andalusos, Espazo Galego dos Països Catalans, Federació d'Associacions Americanes de Catalunya (FASAMCAT), Federació d'Entitats Bolivianes a Catalunya (FEDEBOL), Federación de Entidades Ecuatorianas en Catalunya (FEECAT), Rede.cat i Veu Pròpia.

"El català, llengua comuna" és, una vegada més, el lema sota el qual s'apleguen les diferents activitats que es celebren el pròxim 23 d'abril i que resumeix la filosofia amb la qual les entitats organitzadores conceben la celebració del Sant Jordi: la nostra realitat sociolingüística és la d'un país multilingüe, en el qual es parlen més de 250 llengües; en aquest context de diversitat lingüística, el català és la llengua que ens uneix a tots i a totes, és l'idioma amb el qual volem construir la societat i que tothom pot compartir, per això volem que sigui la llengua comuna. Amb la celebració d'aquest acte, la Plataforma per la Llengua, que és l'organització encarregada de dinamitzar aquesta xarxa associativa, pretén afavorir l'intercanvi i la relació entre nous i vells catalans, amb la intenció de facilitar la incorporació de les persones nouvingudes a la societat d'acollida i d'incentivar les relacions interculturals.

És per això que enguany, les activitats del matí, se centraran a l'escola Ferran Sunyer, emblemàtica a la ciutat pel fet de tenir alumnes d'origen nouvingut de diverses nacionalitats. Aquesta pluralitat desemboca a que al centre s'hi puguin escoltar 23 llengües diferents, amb l'enriquiment que això suposa i, amb el repte que la llengua catalana sigui la comuna entre tota la mainada.

Entre les activitats de la tarda que s'han programat aquest any, destaca el fet que la majoria de concerts comptaran amb la presència d'un grup consolidat de l'escena musical del país, juntament amb un seguit de col·laboradors, la majoria d'origen nouvingut. Així, l'espectacle Detotarrel farà variacions respecte al que es va estrenar a la mateixa plaça l'any passat. Conduït pel grup Nour, comptarà amb la presència de Yanero, Babakar Gaye de Black Baudelaire, Nikol Kollars de 08001, Famiya Khan de Shur-Rong, Voces y Música para la Integración i l'Associació d'Estudiants i Investigadors Xinesos a Catalunya. Per la seva banda, el concert dels Pirat's Sound Sistema comptarà amb la col·laboració de Raggatek, Babakar Gaye, Artur i Euge de La Magna Método i de Yanero. També podrem escoltar el grup Macedònia, que presentarà el seu nou disc M'agrada, i que comptarà amb la col·laboració de la coral Voces y Música para la Integración. També les danses de Tinkuna aniran de la mà de la música de diferents components del Taller de músics. I, finalment, també ens espera un concert de Rumba Amaziga.

Paral·lelament a aquestes activitats hi haurà la presentació del manifest El català, llengua comuna, que enguany s'ha editat en format bilingüe català-amazic, i que ha rebut el suport de la Casa Amaziga de Catalunya i del consell d'Entitats Amazigues (format per Amazan, Associació Amazics de Catalunya, Associació Amic Amazic, Associació CataRif, Cornellà Sense Fronteres, Associació catalano-amaziga Itran, Associació Pels Drets del Poble Amazic, Associació Taghrast-Espai amazic, Associació Tamazgha-Catalunya, Associació Tawmat i Assemblea Amaziga de Catalunya). Es tracta d'un manifest que vol destacar el paper del català com a eina d'inclusió i de cohesió socials i amb el qual es demana a la societat catalana que faci del català la llengua d'acollida i que utitilitzi el català com a llengua de relació amb les persones nouvingudes i que recorda als poders públics que tenen l'obligació d'establir les mesures necessàries per facilitar l'exercici del dret d'usar el català als qui vénen a viure a casa nostra.

L'acte està patrocinat per Abacus Cooperativa i té el suport d'institucions públiques com la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, i de diverses entitats i mitjans de comunicació. 

 Per a més informació fes clic aquí

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin