Notícies ← Altres notícies

Les dues exposicions per fomentar l'ús del català, a Sabadell

La Plataforma per la Llengua i l'Ajuntament de Sabadell duran les exposicions "Obre't encatalà" i "El català? És chévere!" en diversos centres cívics de Sabadell durant els propers mesos. La iniciativa compta amb el suport de 24 entitats de nouvinguts de Sabadell.

La Plataforma per la Llengua i l'Ajuntament de Sabadell van presentar el passat 3 de desembre a l'auditori de la Biblioteca Vapor Badia de Sabadell, a les 19h, les exposicions "Obre't en català" i "El català? És chévere!". La presentació va anar a càrrec de Montserrat Capdevila, tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Sabadell i presidenta del Consell del Centre de Normalització Lingüística de Sabadell, Olga Jimenez, Comissionada de l'Oficina de Nova Ciutadania de l'Ajuntament de Sabadell, i Carme Forcadell, portaveu de la Plataforma per la Llengua Vallès Occidental. La iniciativa compta amb el suport de 24 entitats de nouvinguts de Sabadell: Comunidad Cultural de la Paz y la comunicación en Sabadell, Assoc. Cultural Anasiha, Assoc. Cultural Islàmica Ar-risalah, Assoc. Ciutadans de Guinea Conakry, A.M.A.S. (Assoc. Multicultural Activa Solidaria), Assoc. Africana de Sabadell, Assoc. Malienses residents a Sabadell, Assoc. Socio-cultural Al-tanuir de Catalunya, Assoc. Catalana d'Estudis Islàmics, Assoc. de Uruguayos, Assoc. del Oriente Boliviano, Assoc. Peruana-Catalana Los Andes en Sabadell, Assoc. Boliviana cultural-deportiva del Vallès, Assoc. Hispano Latina del Vallès, Assoc. WAFAE, Assoc. Dones Africanes de Sabadell, Assoc. Burkina Faso, Assoc. Dones Africanes de Catalunya, Assoc. Dones Africanes de Torreromeu, Assoc. Diannah-bah Catalunya-Ajuda i Acció, Assoc. Senegalesa Residents a Sabadell, Ass. per a la defensa del mediambient de Balandou - Apromab, Assoc. Nigerians de Sabadell, Assoc. Latinoamericanos de Sabadell.

L'objectiu d'aquestes dues exposicions és fer-nos reflexionar sobre la importància que té l'acollida lingüística en el si de la nostra societat i fomentar el català com a eina de cohesió social.

La paraula chévere prové del mot calabar (llengua africana parlada a Nigèria i al Camerun) "sébede", que significa engalanar-se profusament, vestir-se amb elegància. Amb el pas dels anys la paraula ha anat agafant el sentit de tot allò relacionat amb bo, agradable, excel·lent, meravellós, etc. L'exposició "El català? És chévere!", doncs, té com a objectiu apropar el català a les persones que, procedents dels diferents països de Llatinoamèrica, s'han establert durant els darrers anys en algun dels territoris de parla catalana. L'exposició explica, de manera gràfica i entenedora, alguns aspectes de la llengua catalana, inclou apunts sociolingüístics i mostra, finalment, els avantatges que obtenen els qui l'adopten.

Per altra banda, "Obre't en català!" mostra l'oportunitat que ens ofereix la nova immigració per tal d'abandonar actituds acomplexades i pròpies d'un context de repressió, i adoptar formes més inclusives i obertes per relacionar-nos, sense renunciar a la llengua catalana. L'hàbit de canviar la llengua amb les persones d'origen estranger, tot i ser molt comú entre els catalanoparlants, és força excepcional en altres comunitats comparables d'estats democràtics. Es tracta d'una conducta que impedeix a aquestes persones l'accés a la nostra comunitat lingüística, i en molts casos les condemna a portar l'etiqueta d'"immigrants".

Totes dues formen part del conjunt d'eines que es promouen des de l'àrea d'acollida lingüística de la Plataforma per la Llengua i que s'ofereixen a entitats i ajuntaments del nostre país per tal de donar-los-hi un cop de mà en aquest objectiu d'acostar la nostra llengua a les persones nouvingudes.

Les exposicions es podran visitar a la Biblioteca Vapor Badia del dia 2 al 19 de desembre. Després, es podran visitar del 20 al 31 de desembre al CC Sant Oleguer i de l'1 al 15 de febrer al CC Can Rull. Més endavant les exposicions se seguiran exposant en altres centres i locals d'entitats sabadellenques.

Una versió diferent de les exposicions, presentades el febrer del 2009 al Parlament de Catalunya amb el suport de 10 entitats i federacions de nouvinguts de Catalunya, es poden veure en format PDF en els següents enllaços:

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin