La Plataforma per la Llengua i els principals sindicats d'estudiants de les universitats catalanes -Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Plataforma Universitària pel Català (PUC), Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya (FNEC), Associació d'Estudiants Progressistes (AEP) i Estudiants en Acció- llancem a partir d'avui la campanya "A la universitat en català!". Es tracta d'una acció de conscienciació i mobilització massiva que té un doble objectiu: 1) conscienciar la societat que hi ha universitats que sistemàticament eviten situar el català en el lloc que li pertoca i 2) conscienciar els responsables de les universitats i els del Govern que els seus estudiants reclamen polítiques decidides de respecte a la llengua catalana. La campanya s'articula al voltant de l'edició i distribució de milers de postals mitjançant les quals es recolliran adhesions que es lliuraran a les universitats i al Govern. La campanya també compta amb un altre mitjà de difusió, el web www.alauniversitatencatala.cat.
Les universitats catalanes s'estan intentant vendre al món per aconseguir que estudiants estrangers vinguin a fer intercanvis, graus, postgraus i màsters, i aquesta és una aspiració lícita. Però el que ja no és tan apropiat és que semblen posar més èmfasi en ampliar l'oferta d'ensenyament en anglès i castellà que en proporcionar l'ensenyament que per coherència la societat que els finança necessita, l'ensenyament en català. Els nostres professionals han de ser plenament competents professionalment també en llengua catalana i és la universitat qui ho ha de fer possible. Cal conscienciar la societat que hi ha universitats que redueixen els índexs d'ensenyament en català i en camuflen les dades. Per això, la campanya pretén tant donar a conèixer la situació que està patint el català a les universitats catalanes com sensibilitzar la ciutadania d'una situació que no es coneix. La societat pensa que la situació del català a les universitats és òptima, però aquesta situació no sempre es correspon amb la realitat.
La primera fase d'aquesta campanya ha implicat l'edició de 40.000 postals, que es distribuiran, a través dels sindicats d'estudiants, a tota la comunitat universitària, a les entitats d'arreu del territori de parla catalana i a les delegacions territorials de la Plataforma per la Llengua. Les postals inclouen deu reivindicacions bàsiques que considerem necessàries per tal que la nostra llengua tingui el paper que li pertoca a les universitats:
1. Poder rebre l'ensenyament de tots els graus íntegrament en català.
2. Més oferta de postgraus i màsters oficials en català.
3. Que tot el professorat que s'incorpori a les universitats conegui suficientment la llengua catalana.
4. Que s'anunciï i es respecti la llengua de la docència.
5. Poder fer els exàmens, les pràctiques i els treballs en català.
6. Que hi hagi un reconeixement oficial de la recerca feta en català.
7. Disposar de bibliografia específica en català.
8. Que l'estudiantat de mobilitat i intercanvi conegui el català.
9. Que totes les universitats elaborin un reglament d'usos lingüístics i el compleixin.
10. Que les i els futurs professionals siguin competents en llengua catalana.
A través de les postals, es recolliran adhesions que s'aniran sumant i es lliuraran a les institucions competents en l'àmbit universitari per deixar constància d'aquesta petició de la ciutadania. Les postals es trobaran en diferents punts de recollida i es podran lliurar signades a la seu de la Plataforma per la Llengua i de les totes les entitats organitzadores, i també a un apartat de correus obert expressament per a l'ocasió. També es podran fer adhesions virtuals a través del web www.alauniversitatencatala.cat, tot i que seran les adhesions en paper les que finalment es comptabilitzaran i es faran arribar a les institucions.
Ens adrecem a tota la societat civil del domini lingüístic català. Tothom pot signar la postal, ja que la universitat afecta tota la societat. Els universitaris són els futurs professionals que ens trobarem oferint serveis i gestionant la societat dels propers anys.
La campanya es complementarà amb la realització de xerrades, de paradetes informatives i d'altres actes de sensibilització i amb l'edició d'adhesius, cartells i díptics explicatius. Us adjuntem alguns dels materials de la campanya.
Per a més informació: