Notícies ← Altres notícies

Impulsem l'activisme lingüístic a la Catalunya Central per fer front al retrocés del català

Arran d'un conveni amb la delegació del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya a la Catalunya Central, la seva seu de Manresa acollirà el 8 de maig la xerrada "Activa't per la llengua", que comptarà amb els activistes Gerard Furest i Ernest Montserrat

Plataforma per la Llengua vol enfortir l'activisme lingüístic arreu de Catalunya i prepara actes del cicle "Activista o dropo útil, tu tries!" al Prat de Llobregat, Cardedeu i el barri d'Horta de Barcelona 

Plataforma per la Llengua vol reforçar l'activisme lingüístic arreu de Catalunya, i ara treballa per fer-lo créixer a la Catalunya Central: l'entitat acaba de signar un conveni amb la delegació del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) a la Catalunya Central, amb seu a Manresa i a Vic, i hi col·laborarà en l'organització d'activitats. En aquest sentit, el dijous 8 de maig a les 19.30 h ja hi haurà una primera xerrada a la seu del COAC de Manresa, la Casa Lluvià, que comptarà amb els activistes Gerard Furest i Ernest Montserrat.  

Aquesta xerrada, que durà per títol "Activa't per la llengua", servirà per reforçar l'activisme lingüístic a la comarca, i s'emmarcarà en la campanya "Decantem la balança", amb la qual Plataforma per la Llengua vol respondre als resultats de l'Enquesta d'usos lingüístics de la població i implicar la societat per augmentar l'ús social del català i revertir la dinàmica de retrocés lingüístic. 

A la Catalunya Central, en els darrers mesos l'entitat ja ha fet arribar la campanya "Digues bon dia" a Manresa i a diversos municipis d'Osona: Vic, Sant Julià de Vilatorta, Calldetenes i Torelló. Es tracta d'una campanya que es posa en contacte amb botigues i els ofereix informació sobre els drets lingüístics dels consumidors. Així mateix, identifica amb adhesius els comerços compromesos amb el català. En el marc d'aquesta campanya, el diumenge 18 de maig l'entitat organitzarà un estand informatiu a Folgueroles (Osona) i el divendres 23 de maig el coordinador d'Empreses i Consum de l'entitat, Francesc Xavier Dengra, també farà una xerrada sobre drets lingüístics als comerços a la seu  de Vic de l'Assemblea Nacional Catalana. Per a l'entitat, és clau implicar el teixit associatiu i comercial en la defensa de la llengua. 

Rut Carandell, directora de Plataforma per la Llengua, en el moment de la signatura del conveni, amb Claudina Relat, presidenta de la Demarcació de les Comarques Centrals del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya

L'expansió de l'activisme lingüístic, un dels objectius a tot Catalunya 

Plataforma per la Llengua considera que la defensa de la llengua s'ha de fer des de tots els àmbits, també a peu de carrer i, per això, un dels objectius d'aquest 2025 és enfortir la sòlida xarxa d'activistes que té arreu del domini lingüístic. L'entitat defensa que per fer incidència política i judicial és necessari comptar amb persones mobilitzades que aportin coneixement i legitimitat a les demandes de Plataforma per la Llengua, i considera que l'activisme és clau també per arribar i sensibilitzar encara més persones.  

Amb la voluntat d'augmentar l'activisme local, l'entitat organitza xerrades com la que es farà a Manresa a diferents punts de Catalunya: a Argentona i a Gavà, el coordinador d'Activisme de Plataforma per la Llengua, Eloi Planas, i l'activista Gerard Furest hi han defensat que cal actuar localment per aconseguir un impacte lingüístic global. Titulades "Activista o dropo útil, tu tries", aquestes xerrades es repetiran el dimecres 14 de maig al Prat de Llobregat, el divendres 16 de maig a Cardedeu (en el marc de la Fira de Sant Isidre) i el dijous 29 de maig al barri d'Horta de Barcelona.  

A més d'aquestes xerrades, l'entitat desenvolupa diverses campanyes i projectes dirigits a fer valdre els drets lingüístics dels catalanoparlants arreu del territori. L'exemple més recent és la campanya de Radars lingüístics sobre retolacions de comerços que exclouen el català que ha activat durant la Setmana pel català, i en què, de nou, l'activisme ha estat clau per detectar vulneracions de drets i intervenir-hi de manera coordinada. 

Mobilització col·lectiva per combatre les dades de la darrera Enquesta d'usos lingüístics de la població de Catalunya  

Plataforma per la Llengua considera que les dades de l'Enquesta d'usos lingüístics de la Generalitat de Catalunya són un crit d'alerta pel que fa a la situació del català. L'ús habitual de la llengua ha caigut progressivament del 50,7 % el 2003 al 42 % d'aquesta enquesta, i el percentatge de persones que consideren que el català és la seva llengua en exclusiva -és a dir, la llengua d'identificació- ha baixat del 36,3 % al 30 %.  

Per fer front a aquest escenari d'emergència lingüística, l'entitat planteja una sèrie de mesures correctives que impliquen el compromís de les institucions amb la llengua, la creació de més espais de socialització en català, la generació de més continguts i referents en català i la necessària actualització del model lingüístic del sistema educatiu, entre d'altres. Amb la campanya "Decantem la balança", Plataforma per la Llengua presenta propostes i accions dins de sis àmbits estratègics molt concrets, com poden ser l'economia i el consum, l'educació o la cultura.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin