Plataforma per la Llengua ha aconseguit que el portal immobiliari Habitaclia incorpori el català a l'aplicació i ja sigui plenament operatiu en aquesta llengua. Amb la incorporació del català a l'aplicació, el portal, que és el tercer en nombre de visites a l'Estat espanyol, segueix els passos dels que lideren el mercat: Idealista i Fotocasa. L'entitat es felicita per aquest avenç i espera que el canvi de propietat d'Habitaclia aquesta darrera tardor mantingui i millori el compromís del portal amb el català.
L'organització en defensa de la llengua es va posar en contacte a principis d'aquest 2025 amb el portal immobiliari per traslladar-li la necessitat de disposar de l'aplicació en català. Fins fa uns dies, Habitaclia ja tenia el web en català, a més de tenir-lo en francès, castellà, anglès, alemany i italià, però no pas l'aplicació, que la tenia únicament en castellà.
Durant aquests darrers mesos, Plataforma per la Llengua li va demanar en diferents ocasions que hi incorporés el català, i li va fer veure que la seva competència (Idealista i Fotocasa) ja operava plenament en la llengua pròpia del territori. Fotocasa, a més, ja era dels mateixos propietaris d'Habitaclia: Adevinta Real State, SLU. Arran de les peticions de l'entitat, finalment Habitaclia ha incorporat aquesta setmana el català a l'aplicació mòbil.
-
Defensa els drets lingüístics amb nosaltres: fes-te soci de Plataforma per la Llengua en 3 minuts!
Plataforma per la Llengua ja va forçar Habitaclia a rectificar l'any 2021
No és el primer cop que l'organització en defensa de la llengua intervé per catalanitzar Habitaclia: el 2021 ja va aconseguir que el portal tornés a publicar anuncis immobiliaris únicament en català després d'haver-los deixat d'admetre durant uns mesos. Aleshores, quan algú volia penjar un anunci en català, tot i que la interfície d'Habitaclia sí que era en català, el web mostrava un missatge que informava que no es podia publicar l'anunci per manca d'informació i que calia incloure el text en castellà, fet que no passava si s'introduïa un anunci en anglès o francès. Gràcies a les queixes rebudes al Servei de defensa dels drets lingüístics, l'entitat hi va intervenir i va aconseguir fer rectificar l'empresa.
En aquell moment, tanmateix, el principal accionista d'Adevinta era e-Bay, i aquesta tardor l'empresa ha estat comprada per Permira i Blackstone. La decisió d'incorporar el català al web arriba, per tant, amb nous propietaris a l'empresa, i l'entitat espera que això faci que decisions com aquella no es repeteixin. Plataforma per la Llengua continuarà fent seguiment de la presència del català a l'aplicació i al web, i continuarà treballant per convèncer les empreses de la conveniència de fer servir la llengua dels usuaris catalanoparlants si volen oferir un bon servei.