Notícies ← Altres notícies

Divulguem els drets lingüístics en l’àmbit sanitari de Catalunya amb xerrades i formacions

Plataforma per la Llengua organitza activitats sobre llengua i drets lingüístics en l'àmbit sanitari a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (10 d'abril) i al CAP de Sitges (25 d'abril), després del de la Fundació Althaia de Manresa

Les denúncies per discriminacions lingüístiques en l'àmbit de la salut han augmentat els darrers anys, i l'entitat considera que calen polítiques fermes del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per fer complir la llei

Plataforma per la Llengua organitza, a través de la delegació de Catalunya, diferents activitats per sensibilitzar els professionals de la salut i la ciutadania en general sobre els drets lingüístics dels pacients i els deures dels professionals. L'objectiu és posar fi a les discriminacions i fer respectar els drets dels catalanoparlants en l'àmbit sanitari, en un context en què es denuncien més discriminacions que mai als centres de salut. En aquest sentit, l'entitat organitzarà el 10 d'abril un acte a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, que se sumarà a la xerrada que va fer Òscar Escuder el 19 de març a la Fundació Althaia de Manresa i que repetirà el 25 d'abril al CAP de Sitges. Els darrers mesos, també s'han repartit milers de tríptics informatius i durant aquest mes l'entitat formarà els voluntaris en aquesta matèria. 

Pel que fa a l'acte del dijous 10 d'abril, el de Can Ruti de Badalona, es tracta d'una presentació del llibre "Ensenya'm la llengua", del metge Antoni Beltran. L'autor parlarà del vocabulari popular de la salut, els remeis i les malalties, que és del que tracta el llibre. L'obra, com explica Màrius Serra al pròleg, és una eina necessària "en un moment en què s'incorporen al nostre estressat sistema sanitari molts professionals que no tenen el català com a llengua materna i que es poden trobar amb pacients que expressen els seus mals amb paraules de baixa freqüència d'aparició en els escrits mèdics que coneixen". En aquest sentit, l'activitat s'adreça específicament als professionals de la salut del centre hospitalari. 

A més, el dimarts 25 d'abril el president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, farà una xerrada al CAP de Sitges, emmarcada en la Setmana pel català que organitza l'entitat, per difondre els drets lingüístics dels pacients i les actituds responsables dels professionals als centres de salut. Aquesta xerrada ja la va oferir el dimecres 19 de març a la Fundació Althaia de Manresa, per als professionals d'aquest centre. L'entitat considera que la formació no ha de ser exclusivament per als treballadors i, per això, durant aquest mes Escuder també oferirà una formació sobre aquest tema als voluntaris de la delegació territorial de Plataforma per la Llengua a Catalunya.  

Difusió de tríptics amb un decàleg dels drets lingüístics fet pel col·lectiu Salut pel català 

Des de finals de 2024, l'entitat col·labora amb el col·lectiu Salut pel català. El mes de desembre, els voluntaris de la delegació de Catalunya de Plataforma per la Llengua van distribuir centenars de tríptics elaborats per l'associació Metges - Salut pel Català amb un decàleg dels drets lingüístics dels pacients a diferents centres de salut: a Cerdanyola del Vallès, Terrassa, Mataró, Sabadell, Canet de Mar, Badalona, Barcelona, Vic, Sitges, Manresa i Girona. A més, el divendres 14 de març el grup local de Canet de Mar va organitzar la xerrada "Salut pel català... d'on venim i què hem fet", amb la participació de Josep Maria Llovet, vicepresident de l'associació Salut pel català. 

  • Si vols defensar la llengua amb nosaltres, ara és el moment: fes-te soci de l'entitat i fes pinya amb els més de 26.000 socis que ja ens donen suport: fes-te'n soci en 3 minuts!

Els drets lingüístics en l'àmbit de la salut 

Els darrers anys han augmentat les denúncies per discriminacions lingüístiques en l'àmbit sanitari. A més, segons l'Estudi sobre les necessitats i coneixements lingüístics dels metges a l'assistència sanitària, un de cada vuit metges a Catalunya no entén el català (el 13 %), i un de cada tres (el 30,9 %) no el parla. Per això, l'entitat exigeix a la Generalitat de Catalunya que faci complir les lleis que protegeixen els drets lingüístics, que estableixi mecanismes perquè cap usuari quedi sense atendre, que ofereixi informació als professionals sobre drets lingüístics dels usuaris, i que tracti adequadament els casos de discriminació lingüística. 

La legislació garanteix el dret dels usuaris, tant dels serveis públics com dels privats, a parlar en català sense discriminacions. Pel que fa als serveis públics, el Tribunal Constitucional ha afirmat que "el dret de les persones a l'ús d'una llengua oficial és un dret fonamentat en la Constitució i el respectiu Estat d'autonomia" (STC 82/1986). L'oficialitat del català obliga l'administració a usar-lo amb normalitat i emprar-lo amb els usuaris que s'expressen en aquesta llengua, d'acord amb l'article 33 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya.  

És per això, que els prestadors dels serveis sanitaris públics tenen el deure de garantir el dret d'opció lingüística que es deriva de la Constitució espanyola i dels estatuts d'autonomia. Han de garantir, per tant, l'atenció del ciutadà en la seva llengua i emetre la documentació en català. Els treballadors públics també han de tenir un nivell de coneixement adequat de la llengua. 

Pel que fa a l'àmbit privat, l'Estatut proclama els drets dels usuaris i consumidors de productes i serveis privats a ser atesos oralment i per escrit en la llengua oficial que elegeixin (article 34 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya). 

Plataforma per la Llengua convida qualsevol persona que sigui víctima d'una discriminació lingüística en l'àmbit sanitari o en qualsevol altre àmbit a posar-se en contacte amb el servei de defensa de drets lingüístics de l'organització a través del formulari del web. L'entitat ofereix assessorament legal i assistència per formular instàncies i recursos, i presenta batalla legal en els casos en què ho veu factible. 

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin