Notícies ← Altres notícies

L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès es compromet amb el català al poliesportiu Guiera arran d'una denúncia per discriminació

En una reunió amb Plataforma per la Llengua, el govern municipal de Cerdanyola del Vallès s'ha compromès a fer que la nova empresa concessionària ofereixi cursos de català als treballadors del Parc Esportiu Municipal Guiera

Plataforma per la Llengua oferirà sessions d'assessorament en drets lingüístics als nous responsables del poliesportiu, i treballarà amb l'equipament per dissenyar un pla lingüístic

Aquest desembre un pare va denunciar que la monitora de natació de les seves filles no sabia parlar català i que la recepcionista ni l'entenia, fet que va motivar que tant ell com Plataforma per la Llengua es reunissin amb el consistori vallesà  

L'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès s'ha compromès a vetllar pel respecte als drets lingüístics dels catalanoparlants arran de la denúncia d'una discriminació per raó de llengua al Parc Esportiu Municipal Guiera. Plataforma per la Llengua i la persona afectada es van reunir amb el regidor d'esports, Óscar Pons, i han aconseguit que la nova empresa concessionària del poliesportiu, que és de gestió externa, hagi d'oferir cursos de català als treballadors. A més, a partir de febrer l'entitat oferirà sessions d'assessorament en drets lingüístics als responsables i treballarà amb el poliesportiu per dissenyar un pla lingüístic. El consistori té la voluntat de fer-ho extensiu a altres organismes municipals.  

L'entitat està satisfeta amb la decisió de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i vetllarà perquè els compromisos es compleixin. Aquest avenç s'ha aconseguit gràcies a la feina de Plataforma per la Llengua i d'un ciutadà que el desembre passat va denunciar que la monitora de natació de les seves filles no sabia parlar català i que, quan se'n va queixar al centre esportiu, la recepcionista ni l'entenia i una companya seva va treure importància a l'assumpte. L'usuari ho va denunciar a les xarxes socials i el cas va agafar volada. "Les meves filles van dir a la monitora que se senten més còmodes fent la classe de natació en català i ella va respondre que no el parlava", va expressar.  

En declaracions al diari Nació Digital, el ciutadà va explicar que ja havia estat discriminat per raó de llengua en altres ocasions: "Un altre monitor ja va començar les classes en castellà fa dos anys, però en aquest cas sí que va accedir a canviar al català quan se li va demanar. Una reunió d'aquest any també es va fer íntegrament en castellà amb l'excusa que «la gent no entén el català», però finalment es va canviar d'idioma després d'una nova queixa: les trobades es van fer en català amb un torn de preguntes en què era acceptat el castellà". 

  • Si vols defensar la llengua amb nosaltres, ara és el moment: fes-te soci de l'entitat i fes pinya amb els més de 26.000 socis que ja ens donen suport: fes-te'n soci en 3 minuts!

Plataforma per la Llengua es va reunir amb el regidor d'esports de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès 

Arran d'aquesta denúncia, el 19 de desembre Plataforma per la Llengua i el pare afectat es van reunir amb directius del centre i membres de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, entre els quals el regidor d'esports, Óscar Pons, per veure com es podia solucionar l'assumpte. El consistori va explicar que la treballadora estava prestant els serveis de forma temporal per cobrir aquella posició i que ara s'ha apuntat a un curs d'aprenentatge de català. D'altra banda, l'Ajuntament va traslladar que aviat acaba la concessió del PEM Guiera i es va comprometre a prioritzar la defensa dels drets lingüístics al poliesportiu de la mà de la nova empresa concessionària. En aquesta línia, l'ajuntament comptarà amb el suport de Plataforma per la Llengua per dissenyar un pla lingüístic per al poliesportiu i per fer sessions d'assessorament en drets lingüístics, i també demanarà a l'empresa concessionària que faci formacions de català als treballadors. El consistori també va traslladar la voluntat de fer-ho extensiu a treballadors del mateix ajuntament i a d'altres equipaments gestionats a través de concessions.   

Les empreses que gestionen serveis municipals han de fer servir la llengua catalana en les seves actuacions 

Les queixes que rep Plataforma per la Llengua per discriminacions lingüístiques en centres esportius municipals són habituals des de fa anys. Aquests centres, per bé que solen estar gestionats per empreses privades que tenen una concessió per part d'un ajuntament, estan obligats a complir la legislació. Si bé la llei no recull específicament la llengua en què han d'oferir les formacions, l'article 2 de la Llei de política lingüística de Catalunya estableix que el català és "la llengua de totes les institucions de Catalunya", i en especial, concreta, "de l'Administració local" (entre d'altres). A més, a l'article 9 s'estipula que la Generalitat, les administracions locals i les altres corporacions públiques de Catalunya, les institucions i les empreses que en depenen i els concessionaris de llurs serveis han d'emprar el català en les seves comunicacions amb els administrats i han d'utilitzar la llengua catalana en llurs actuacions. 

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin