La revista semestral de Plataforma per la Llengua, La Corbella, acaba de publicar el número 44. La publicació, que ja es pot consultar al web i que arribarà aviat en paper a casa dels socis, té com a tema principal la nova llei educativa valenciana, que dificultarà i fins i tot impedirà que l'alumnat pugui estudiar íntegrament en català. La revista repassa les afectacions d'aquesta llei, explica la resposta de l'entitat i de la societat civil, i fa una crida a la mobilització per plantar-hi cara.
Per valorar la llei i la situació de la llengua a l'escola, La Corbella compta amb articles del delegat del País Valencià, Antoni Royo; de la responsable d'Educació de l'entitat, Berta Serra, i de l'escriptor i docent Xavier Serra. A més, per fer extensiva l'anàlisi a altres territoris, també hi escriuen Ivan Solivellas, membre de l'executiva de Plataforma per la Llengua i exdelegat a les Illes Balears, i Maria Teresa Casals, fundadora de Som Escola i membre del Consell Consultiu de l'entitat.
Amb el cap al País Valencià i als efectes de la DANA, la revista també inclou dues pàgines de la publicació infantil Camacuc, guanyadora dels darrers Premis Martí Gasull i Roig de Plataforma per la Llengua, la redacció de la qual va ser arrasada per l'aiguat. Es tracta del còmic «Nina i el resum de l'any», de Manel Gimeno, que havia d'aparèixer al número del novembre, però que la riuada va estroncar.
Els musicals de Dagoll Dagom, el català als comerços d'Andorra i els drets lingüístics a la salut, altres temes destacats del darrer número de La Corbella
L'entrevistada d'aquest mes és Anna Rosa Cisquella, actriu i productora executiva de Dagoll Dagom, companyia que enguany abaixa el teló després de cinquanta anys i que va ser finalista als darrers Premis Martí Gasull i Roig de l'entitat. En aquesta entrevista, Cisquella aposta per fer grans musicals en català i considera que Dagoll Dagom «ha demostrat que en la nostra llengua podíem fer grans espectacles comercials que arribessin a la gent».
En aquesta edició de La Corbella també hi ha una secció específica dedicada a l'obertura de Plataforma Andorrana per la Llengua, amb un article del seu president, Marc Vila, i una anàlisi dels resultats de l'estudi Usos lingüístics als establiments comercials d'Andorra la Vella de la seva autora, la lingüista Carla Piñol. En aquesta anàlisi, s'explica que més de la meitat dels treballadors dels comerços d'Andorra la Vella fan servir el castellà per adreçar-se d'entrada als clients i que, un cop iniciada la conversa, si el client respon en català, només la meitat dels treballadors que començaven la conversa en castellà mantenen les respostes en aquesta llengua.
A més, en aquest número també s'aborda la situació del català a la salut, amb un repàs de diferents discriminacions lingüístiques a centres sanitaris dels territoris de parla catalana i un article del president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, que també és cirurgià maxil·lofacial i és un bon coneixedor d'aquest sector.
La Corbella és la revista de Plataforma per la Llengua
Aquesta revista és un dels principals mitjans de comunicació a través del qual l'entitat difon les seves activitats. S'hi inclouen notícies sobre les darreres campanyes impulsades i sobre els èxits assolits, es fa un repàs de la feina feta arreu dels territoris de parla catalana i s'hi inclouen articles d'opinió sobre diversos aspectes sociolingüístics, a més d'entrevistes i recomanacions d'interès.