Notícies ← Altres notícies

Denunciem a la Generalitat de Catalunya la retolació pública que exclou el català

Per segon any consecutiu, la campanya «Radars Lingüístics» ha detectat aquella retolació pública que no està correctament senyalitzada en català

Al llarg del passat estiu, Plataforma per la Llengua ha rebut més de cent queixes sobre retolació i cartelleria de catorze comarques catalanes

Aquesta campanya ha evidenciat, una vegada més, la situació de vulneració lingüística que pateix el català arreu del territori i situa Plataforma per la Llengua com una eina imprescindible per detectar les vulneracions de drets i la defensa del català

Aquest estiu, i per segon any consecutiu, Plataforma per la Llengua ha dut a terme la campanya de «Radars Lingüístics» dirigida a detectar possibles vulneracions en el paisatge lingüístic català, concretament pel que fa a la retolació pública (noms de carrers, poblacions, senyals de trànsit, etc.). Com a novetat, s'han inclòs els cartells que exclouen la llengua en aeroports, ports o estacions de tren. Les denúncies rebudes han estat tramitades al Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya perquè en tingui coneixement i desplegui les mesures oportunes per resoldre-ho.

Gràcies a la col·laboració ciutadana, Plataforma per la Llengua ha rebut més d'un centenar de queixes, repartides entre 14 comarques catalanes. Una part d'aquestes denúncies no feien referència a la retolació pública, sinó que assenyalaven la cartelleria d'establiments i locals comercials, un dels altres grans dèficits del paisatge lingüístic català.

Pel que fa a l'objecte estricte de la campanya, la retolació pública, bona part de les denúncies corresponen a rètols de carreteres i autopistes que estan senyalitzades en altres llengües, com per exemple en l'encreuament de la N-340 amb la carretera TV2041, on hi ha un rètol amb el nom del municipi Roda de Berà en castellà.

Entre les queixes rebudes també n'hi ha de referents a errors ortogràfics o reclamacions històriques de noms de municipis. A més, el 21 % de les denúncies fan referència a estacions de tren, aeroports i ports de Catalunya.

Sense la col·laboració de la ciutadania no seria possible detectar tota la retolació pública que no està correctament senyalitzada. Per això, la campanya demanava a la ciutadania que denunciés a les xarxes socials ―o per correu electrònic― tots aquells rètols que no estiguessin correctament escrits en català. Per fer-ho, s'havia de publicar una fotografia amb l'etiqueta #RadarsLingüísitcs i indicar la localització exacta.

Darrerament, Plataforma per la Llengua ha percebut, a través del seu servei de queixes lingüístiques, un retrocés en la presència del català en la retolació pública de Catalunya. L'entitat recorda que les senyalitzacions que exclouen el català o el releguen a una posició d'inferioritat incompleixen la Llei 1/1998 de política lingüística.

La campanya Radars Lingüístics ha fet palesa, una vegada més, la situació de vulneració lingüística que pateix el català arreu del territori i situa Plataforma per la Llengua com una eina imprescindible per detectar les vulneracions de drets i la defensa del català.

El català és menystingut en la cartelleria comercial

Pel que fa a les denúncies que assenyalaven establiments i locals comercials, més del 74 % eren queixes sobre cartells, retolació i informació exposada al públic. Així doncs, l'entitat ha aprofitat totes aquestes denúncies per afegir-les a les que es van recollir durant la campanya «Radars Lingüístics» a centres comercials. Totes aquestes queixes i denúncies evidencien la necessitat d'accions que promocionin el català en el teixit comercial, com ara la campanya «Digues Bon Dia!» de Plataforma per la Llengua.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin