Notícies ← Altres notícies

L’Alguer renova per tercer any consecutivo lo vot a Sant Joan de la Porta Llatina

Los dies 5 i 6 de maig Obra Cultural de l'Alguer i Plataforma per la Llengua han celebrat la tercera edició moderna de la festa de Sant Joan de la Porta Llatina amb, per primer cop, una tardada dedicada a la rondalla en català

La festa celebra l'èpica victòria dels algueresos contra les trupes del Vescomte de Narbona, que la nit entre lo 5 i lo 6 de maig del 1412, havia temptat de conquistar la vila fortificada

Los dies 5 i 6 de maig l'Alguer ha renovat pel tercer any consecutivo, segons tradició, lo vot a Sant Joan de la Porta Llatina, amb una festa sentida i participada que, oltres a la tradicional cerimònia del vot ha dedicat una tardada de conferències temàtiques i lectures al gènere literari de la rondalla en català pròpia de l'Alguer i del País Valencià.

Les celebracions de enguany són estades inaugurades lo diumenge 5 de maig a la sala de conferències de Sant Francesc amb una tardada enterament dedicada al gènere literari de la rondalla en català. En aqueixa ocasió la mestra valenciana Oreto Domènec Masià ha presentat la conferència "El cosmos femení a les rondalles valencianes", i los minyons de l'institut de secundària l'Estació d'Ontinyent, un contacontes de rondalles valencianes. A seguir, ha tengut lloc la lectura de rondalles alguereses a cura de l'Escola de Alguerés-Centre Cultural Antoni Nughes. La primera tardada de celebració s'és tancada amb l'execució de una rondalla cantada de part de Àngel Maresca lo Barber.

Lo segon dia de celebració s'és obert a la sala conferències de Sant Francesc on, després de la introducció a la festa de Carlo Sechi, director de l'Obra Cultural de l'Alguer, lo pregoner Pere Lluís Alvau ha interpretat Les Cobles de la Conquista dels Francesos i, a seguir, Mauro Mulas, delegat de Plataforma per la Llengua a l'Alguer, ha presentat l'estudi Les Cobles, element ritual del vot.

La cerimònia del vot, com cada any, ha tengut lloc al Claustre de Sant Francesc, on la Coral Logudoro de Usini, dirigida del mestre Dario Pinna, ha interpretat el cant Tristis Erant Apostoli. Han seguit la lectura de la Relació del pregoner Pere Lluís Alvau i, a continuació, l'execució de Les Cobles de la Conquista dels Francesos, acompanyades de la Coral Logudoro de Usini, i dels minyons de la Coral Mans Manetes (dir. Claudio Gabriel Sanna) amb les veus solistes de Claudio Gabriel Sanna, Franca Masu i Ester Formosa. Als instruments: Claudio Gabriel Sanna (guiterra llaüt), Paolo Zuddas & Tomborins de la Coral Mans Manetes  (percussions), Ricardo Cherchi i Viola Chiavetta (violes), i Nico Casu (tromba). Arranjament i música de Claudio Gabriel Sanna, direcció musical i artística de Dario Pinna i Claudio Gabriel Sanna.

L'execució del cant ha continuat de manera itinerant pels carrers del centre històric amb la participació dels Cavalls Cotoners de la Piccola Compagnia, acabant en plaça del Bisbe, davant del Teatre Cívic Gaví Ballero, on ha tengut lloc lo concert de la Coral Mans Manetes dirigida del mestre Claudio Gabriel Sanna i acompanyada de los musicistes Salvatore Maltana (baix), Paolo Zuddas (percussions), Dario Pinna (violí) i Claudio Gabriel Sanna (guiterra).

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin