Notícies ← Altres notícies

Comunicat de la Comissió Electoral de l’Assemblea General Ordinària de Plataforma per la Llengua

Fruit de diverses informacions periodístiques publicades aquest dimecres 6 de març, la Comissió Electoral que regula la participació de llistes electorals per a l'Assemblea General Ordinària de 2024 de Plataforma per la Llengua vol oferir una sèrie de detalls sobre el funcionament del procés electoral previst

L'Assemblea General Ordinària es va convocar el passat 15 de febrer. A partir d'aquest dia, es va obrir el preceptiu període de 15 dies després de l'anunci d'aquesta convocatòria en el qual els socis de l'entitat podien presentar llistes per a concórrer a les eleccions dels 13 càrrecs de la junta executiva que es renoven enguany. Aquest període va finalitzar el passat 1 de març.

Un cop tancat aquest període, la Comissió Electoral s'ha encarregat d'avaluar les dues llistes que es van registrar dins d'aquest termini i ho ha fet en els cinc dies de marge amb què compta per a aquest procés (en aquest cas, entre l'1 i el 5 de març). Primerament, la Comissió Electoral ha comprovat que els socis que conformen les llistes estiguin al corrent de pagament en la data de tancament del cens (en aquest cas, el 15 de febrer). Seguidament, ha avaluat que cada candidatura compta amb els 25 avals necessaris signats per socis al corrent de pagament i aliens a cada una de les llistes. Totes dues llistes han complert amb aquests dos requisits.

Un cop fetes aquestes dues primeres comprovacions, la Comissió Electoral ha revisat que les llistes presentades compleixin amb tot allò que marquen els estatuts de Plataforma per la Llengua. En aquest sentit, cada llista que vulgui participar en unes eleccions de càrrecs de la junta executiva de Plataforma per la Llengua ha de definir quin soci ocupa cada càrrec (en el cas d'aquests comicis, president, tresorer, delegat del País Valencià, delegat de les Illes Balears, coordinador d'activisme, coordinador d'administracions públiques, coordinador d'educació, coordinador de cultura, lleure i joventut, i cinc vocals). Per a certs càrrecs (els de coordinadors i delegats), els socis que hi concorren han de formar part de la comissió de treball o delegació territorial de les quals es renova el càrrec respectiu. En aquest sentit, la comissió electoral té el deure de constatar que els membres de les llistes han estat proposats des d'aquestes mateixes comissions i delegacions.

La llista que finalment es votarà compleix amb tots els requisits, i per això ha estat validada per la Comissió Electoral. En canvi, l'altra llista que s'havia presentat ha estat declarada invalidada per la comissió en no complir amb el que preveuen diversos articles recollits als estatuts de Plataforma per la Llengua. Cap dels membres proposats per aquesta llista als càrrecs de coordinadors i delegats territorials formen part de cap comissió ni delegació, així com tampoc cap comissió ni delegació territorial els havia proposat en els termes que es recullen als estatuts.

Concretament, l'article 18.6 dels estatuts especifica que "l'Executiva està composta per representants de les delegacions territorials i per representants de les comissions de treball permanents, si n'hi ha. La resta de membres són escollits entre tots els socis.".

Per la seva banda, l'article 39.3 dels estatuts recull que una de les funcions de les comissions de treball és "presentar un candidat per ser membre de l'Executiva, d'acord amb el sistema de candidatures en llistes tancades previst als presents estatuts". En el cas de les delegacions territorials, l'article 42.3 dels estatuts dicta també que una de les funcions que tenen previstes és "presentar un candidat per ser membre de l'Executiva, d'acord amb el sistema de candidatures de llistes tancades previst als presents estatuts". Cada comissió de treball i delegació territorial poden presentar tants candidats com llistes tancades hi hagi, i són obertes a tots els socis, segons el que preveuen els estatuts a l'article 37 i 41.

Aquests defectes essencials en el compliment dels requisits per part dels sis membres proposats per als càrrecs de coordinadors i delegats de la llista invalidada fan que s'impedeixi, per tant, la proclamació de la candidatura.

La Comissió Electoral vol recordar que es poden sol·licitar modificacions en els estatuts de Plataforma per la Llengua si compten amb el suport de les signatures del 10% dels socis de l'entitat, segons el que marca el procediment establert a l'article 16.2 dels mateixos estatuts i la legislació vigent.

Finalment, la Comissió Electoral anima tots els socis de l'entitat a participar en l'Assemblea General Ordinària, convocada per al pròxim 16 de març a les 10.30 h. Es pot participar presencialment a l'Ateneu Barcelonès, a Barcelona, registrant-se prèviament a través del formulari, o bé s'hi pot participar telemàticament a través de l'enllaç que es facilitarà als socis de l'entitat en els pròxims dies.
 
La Comissió Electoral

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin