Notícies ← Altres notícies

Participem en la Fira d’Entitats de Girona Voluntària i fem créixer els minuts en català a Common Voice

Durant tot el dia, Plataforma per la Llengua Gironès - ADAC va explicar les campanyes que du a terme l'entitat: des de 'Say Yes' fins al Síndic de Drets Lingüístics passant per la campanya per fer créixer el català a CommonVoice

L'ONG del català va promoure una campanya perquè el català assolís la primera posició a Common Voice, i ara es proposa aconseguir més diversitat dialectal, de gènere i d'edat entre les veus enregistrades, i arribar a llarg termini a les 10.000 hores de talls de veu

El dissabte 25 de novembre, Plataforma per la Llengua va participar, conjuntament amb l'Ateneu d'Acció Cultural ADAC de Girona, a la Fira d'Entitats organitzada per Girona Voluntària. Aquesta fira, que s'organitza cada any, és un espai en el qual diferents entitats gironines del tercer sector fan conèixer els seus projectes a tothom.

Durant tot el dia, l'entitat va explicar als passavolants les campanyes que du a terme des d'una paradeta a la plaça Catalunya de Girona. Els assistents van demanar assessorament per presentar queixes per discriminacions lingüístiques a través del Síndic de Drets Lingüístics de l'entitat, i es van interessar sobretot per la campanya "Say Yes". Amb aquesta campanya, Plataforma per la Llengua demana als estats europeus que votin sí a l'oficialitat del català a la Unió Europea. A més, durant tot el dia, l'entitat va enregistrar talls de veu en català per a Common Voice, un repositori digital de talls de veu de totes les llengües del món enregistrats per voluntaris que, en el cas dels territoris de parla catalana, impulsa SoftCatalà.

A principis d'aquest 2023, Plataforma per la Llengua va impulsar una campanya per aconseguir que el català arribés a la primera posició del rànquing de llengües en nombre de minuts enregistrats i validats i, malgrat que aquesta fita es va assolir al juny, en els darrers mesos l'entitat busca afegir més veus perquè la mostra sigui més diversa tant dialectalment com pel que fa al gènere i l'edat. Amb aquest objectiu, els grups locals de l'ONG del català busquen captar veus sobretot de dones i d'infants i joves, així com de parlants dels dialectes balears, septentrionals, occidentals, valencians i algueresos.

El projecte de Common Voice, impulsat per Mozilla Foundation, hauria de permetre que el català es pogués incorporar fàcilment com a llengua de reconeixement i reproducció de veus en aparells d'ús quotidià amb intel·ligència artificial. A més, també hauria de permetre millorar els programaris de reconeixement de parla com ara robots domèstics i assistents de veu.

Amb el suport de:

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin