Notícies ← Altres notícies

Donem suport als drets lingüístics dels parlants de llengües minoritzades en una gran manifestació a Bilbao

Representants d'entitats a favor dels drets dels parlants de llengües minoritzades assisteixen a Bilbao a la gran manifestació convocada per Kontseilua en contra de la ingerència dels tribunals en el procés de normalització lingüística de l'eusquera

Francesc Marco, secretari de Plataforma per la Llengua, ha participat en la convocatòria, que ha congregat més de 60.000 persones aquest dissabte a la tarda a la ciutat basca

Aquest dissabte, 4 de novembre, a la tarda, Plataforma per la Llengua va participar en la manifestació a Bilbao a favor de la normalització lingüística de l'eusquera, que va congregar més de 60.000 persones. La mobilització va ser convocada per Kontseilua, una plataforma d'organitzacions socials basques en defensa dels drets lingüístics, per respondre a l'increment de sentències judicials que posen en qüestió els avenços lingüístics assolits els darrers anys al País Basc i Navarra.

Amb el lema "Davant l'ofensiva, amb l'eusquera, junts per l'eusquera", la manifestació va mostrar el gran suport que té la normalització de la llengua pròpia en tots els àmbits de la societat. La mobilització, que va iniciar-se al Palau de Congressos Euskalduna de la ciutat basca, va transcórrer pel centre de Bilbao fins a l'ajuntament amb milers de manifestants que clamaven a favor de la normalització lingüística.

Per a l'acte, encapçalat per Idurre Eskisabel, secretària general de Kontseilua, es van organitzar fins a 40 autocars provinents de diferents municipis. A més de la presència institucional i del teixit associatiu, a la marxa també van participar-hi representants de diverses entitats a favor del català, l'eusquera i el gallec, a més de l'asturià i l'aragonès, entre els quals dirigents de Plataforma per la Llengua, A Mesa pola Normalización Lingüística, Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià, Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear, Iniciativa pol Asturianu, Xunta pola defensa de la Lingua Asturiana i Nogara. En representació de l'ONG del català va ser-hi present el secretari de l'executiva nacional, Francesc Marco. Aquests representants van desplaçar-se fins al País Basc per remarcar la vigència de la CELRoM i la Declaració Universal dels Drets Lingüístics.

A favor de les llengües minoritzades

La participació de Plataforma per la Llengua en la mobilització d'aquest 4 de novembre forma part del conjunt d'iniciatives que du a terme l'ONG del català en coordinació amb altres entitats que treballen en pro de la pluralitat lingüística i la defensa dels drets de les llengües minoritzades, sovint en espais de coordinació europea com l'European Language Equality Network (ELEN), la Unió Federal de les Comunitats Nacionals Europees (FUEN) o la Network to Promote Linguistic Diversity (NPLD).

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin